Vanlige spørsmål om frivillig arbeid i utlandet

Undervisning av barn - frivillig arbeid i Thailand
Er du interessert i frivillig arbeid, men vil gjerne vite mer om hva det går ut på? Her har vi samlet de vanligste spørsmålene når det gjelder frivillige prosjekter.

Å jobbe som frivillig er en givende opplevelse som gir deg minner for livet. De ulike prosjektene kan likevel også være en utfordring på grunn av kulturelle forskjeller. Derfor bør du som ønsker å jobbe som frivillig være interessert i å lære om en ny kultur.

Hvorfor frivillig arbeid?

Det første spørsmålet du bør stille deg selv når du ønsker å reise ut i verden å jobbe som frivillig er hvorfor du vil gjøre dette. Det er viktig å innse at det ikke er en ren ferie, men en jobb, og du forventes å jobbe hver dag (som regel ikke i helgene) og være interessert i det du gjør. Frivillig arbeid kan defineres på mange måter og på våre samarbeidspartneres prosjekter vil du bidra med en hjelpende hånd til mennesker og dyr som trenger det, men som samtidig ikke er avhengig av det.

Hvor lenge burde man jobbe som frivillig?

Våre prosjekter varer fra 2 uker og opp til ca. 30 uker, og vi pleier å si at for å gjøre en forskjell bør du delta på et prosjekt i minst 4 uker. Det avhenger av hvilket prosjekt du tar del i. Når det gjelder å jobbe med barn er det viktig å sette av lenger tid da det er vanskelig for barna å hele tiden måtte forholde seg til nye frivillige. Vi anbefaler derfor at når man arbeider med barn bør man jobbe i minst 6-8 uker.

Når det gjelder frivillig arbeid med dyr eller bygningsarbeid spiller ikke lengden av oppholdet like stor rolle. Husk at den første uken av frivillig prosjekt alltid inneholder en form for introduksjonskurs som betyr at disse dagene ikke vil bli brukt på selve prosjektet.

Hvilke egenskaper bør man ha som frivillig?

Fordi det er så mange forskjellige prosjekter å velge mellom finnes det noe som passer for alle. Det viktigste er at man har et "åpent sinn" og er fleksibel. De fleste prosjektene drives av lokale "non-profit" organisasjoner, og disse prosjektene er mer eller mindre organisert. Det kan forekomme at prosjektet vil stoppe fra en dag til en annen, og man kan bli tvunget til å bytte prosjekt avhengig av hva som skjer i landet.

På noen prosjekter, som der man arbeider med syke eller forlatte barn, er det en fordel at man er følelsesmessig sterk, ettersom forholdene på prosjektet og hjelpen man kan gi er av en helt annen standard enn i Norge. Man bør også innse at man ikke kan forandre verden på kun noen få uker.

Hvorfor skal man betale for frivillig arbeid?

Det du betaler for er med på å dekke;

  • Overnatting
  • Måltider
  • 24 timers assistanse om noe skulle skje
  • Koordinering av prosjektet
  • Lokal transport til og fra prosjektet
  • Donasjon til prosjektet
  • Administrasjon av prosjektet av lokale myndigheter

Hva inngår i prosjektene?

Overnatting inngår alltid i prisen. Det er enkel form for overnatting, og som regel kan du velge å bo hos en vertsfamilie eller sammen med de andre frivillige.

Måltider inngår stort sett. Noen prosjekter inkluderer alle måltider, mens andre inkluderer bare noen få. Det er enkel og lokal mat som serveres. Har du noen spesielle allergier eller preferanser er du i noen tilfeller avhengig av å tilbrede maten selv.

Transport mellom innkvartering og prosjektet inngår, men det kan finnes unntak. I Asia inngår det som regel også transfer fra flyplassen ved ankomst til prosjektet.

Ettersom det er variasjoner mellom land og forskjellige prosjekter bør du sjekke med våre reisespesialister hva som gjelder for det prosjektet du ønsker å reise på.

Må man ha en spesiell utdannelse eller arbeidserfaring for å reise?

Nei, nesten alle kan være en god frivillig og gi en hjelpende hånd. På den andre siden, la oss vite hva du studerer eller din profesjonelle utdanning så kan vi prøve å finne en frivillig jobb som passer dine ferdigheter og studier.

Bør jeg ta med meg penger eller gaver til prosjektet?

Ikke ta med penger som gave. Du må ofte gi fra deg pengene til de som er ansvarlige for prosjektet, og det er dermed vanskelig å vite hva pengene kommer til å gå til. Om du ønsker å gi bort noe er det bedre med klær, penner eller bøker (engelske) som kan komme til nytte.

Kan man ikke bare reise og fikse alt der?

Det kan du helt sikkert gjøre, men det er ikke noe vi anbefaler. Det er alltid en risiko å arbeide som frivillig i et annet land, og du har ingen garanti for at prosjektet er slik det loves. Du vet heller ikke om prosjektet er seriøst, eller hva pengene går til. Om du er misfornøyd med prosjektet du har havnet på kan du bare kontakte oss, så hjelper vi deg med å bytte prosjekt.

Vil du vite mer om å jobbe frivillig i utlandet?
Kontakt KILROY
Contact