Tsjekkia

Byliv i Tsjekkia
 

Reiser til Tsjekkia - Pilsens hjemland!

Med sin sentrale beliggenhet har Tsjekkia en imponerende kulturarv - langt mer enn bare ølbrygging. Praha sin slående arkitektur, himmelske spasentre i små landsbyer og en nydelig natur hvor du kan stå på ski, gå fotturer eller klatre i fjellene, gjør dette landet til en stor opplevelse man bør få med seg! Hos KILROY finner du billige reiser til Tsjekkia!

Ta turen innom ølhallene i Pivnice og smak på landets utmerkede ølsorter - mange kjent over hele verden. Et velfungerende tog- og bussystem, behagelige priser og flere historiske småbyer så vel som hovedstaden Praha tiltrekker backpackere fra alle verdenshjørner. Landet byr på både masse spennende historie og kvalitetsøl til lave priser. Få med deg Telc´s Renaissance Chateau beliggende i Palackeho (Telc) - et gammelt slott du kan nå via bl.a daglige bussavganger fra Praha. Karstejn i nærheten av Berounka-elven er et annet imponerende slott verdt å få med. Det går guidede turer gjennom Knight's Hall til kapeller og tårn. Her føler du virkelig historien på kroppen! Det går tog hit fra Praha.

Kone›prusy-grottene består av 600 meter dype kalksteinsgrotter beliggende rundt 7 km fra Beroun, hvor det går busser fra.

For deg som søker pur avslapning, sett kurs mot en av landets 30 spa-landsbyer hvor du får tilgang til spasentre av verdensklasse og nyt behandlinger med mineralrikt vann og mudder. Naturens helbredende krefter er umulig å beskrive med ord!

Praha

Middelalderbyen Praha er en av Europas mest populære destinasjoner. Her kan du vandre rundt på brosteinsgater og beundre fantastisk arkitektur samt gamlebyens stortorv. Slapp av på en av de mange kaffebarene og nyt en smakfull piknik i Kampa Park eller Letnà Garden før du avslutter opplevelsesrike dager på en av byens populære jazzklubber eller fine restauranter. Det beste er å utforske Prahatil fots.

Praha Castle beliggende i Hradcanské Námestí (www.hrad.cz) er en av byens mest populære severdigheter. Slottet, som er en av verdens største, dateres over 1000 år tilbake i tid og herfra får du fantastiske utsikter.

Andre byer og landsbyer verdt et besøk

Landsbyene i Moravia representerer mer av gamledager. Vakre Ceský Krumlov, Cheb Kutná Hora, Loket og Domazlice in Bohemia, Telc og Kromêris i Moravia er alle kule steder å besøke hvor det i tillegg er noe færre turister - hvertfall sammenlignet med Praha. Olomouc er en pulserende studentby hvor du finner landets nest eldste universitet. Byen tiltrekker mange turister med sine viktige og religiøse bygninger. Det velkjente Pilsner-ølet kommer fra Plzen, hvor byens pubkultur og livlige musikkspill så vel som historiske musèer gjør det til en destinasjon verdt å få med. Ceské Budejovice er enda mer kjent for ølbrygging - det er faktisk her Budweiser stammer fra. Hovedtorget er i tillegg en av Europas aller største!

Byen Brno er definitivt et must på din reise gjennom Tsjekkia, og du kan enkelt komme deg hit med buss fra Praha (tar ca 2.5 timer og er raskere enn toget). Brno har massevis av kule severdigheter. For god utsikt over byen kan du gå til katedralen SS Peter & Paul som ligger i Petrov Hill og dateres tilbake til det 14. århundre. Tårnet og kryptet er svært vakre. Brno har i tillegg flere interessante musèer, gallerier, kirker, teatere og restauranter - sistnevnte representerer smakfulle matsjangere fra hele verden - samt en viktig togstasjon med forbindelser til Bratislava, Wien, Budapest, Berlin og Praha.

Aktiviteter

Med mer enn 130 snødager i året er det godt tilrettelagt for kule skiaktiviteter. Vi kan nevne bra skisportsteder som Krkonoše - hvilket er mest populært, og mer kostbare steder som Pec Pod Snezkou, Zadov og Špindleruv Mlyn.

På sommerstid kan du velge blandt massevis av utendørsaktiviteter! Fotturer i nasjonalparkene, padling på elven Vltava og klatring på en av de mange sand- og kalksteinsklippene er gode eksempler på dette. Sjekk ut mer om klatring på http://www.czechclimbing.com/. Šumava National Park er en av landets fire nasjonalparker og verdt å få med seg.

Reise rundt

Togforbindelsene er gode i Tsjekkia, samt at det finnes et utvidet bussnettverk med langdistanseruter til lave priser. Fra de store byene kan du leie bil eller sykkel. Landets internasjonale flyplass ligger utenfor Prahaog har forbindelser videre til andre større byer innenfor Tsjekkia.

Klima/årstid

Tsjekkia er best å utforske i månedene mai og september når det er færre turister og bra vær. Juli og august er feriemåneder på lik linje med andre europeiske land hvilket betyr fullbookede hoteller og høyere priser enn ellers. Dersom du reiser hit i oktober eller april kan du nyte lavere priser og enda roligere omgivelser, men husk å sjekke at severdigheter og steder du vil besøke faktisk holder åpent. De fleste festivaler avholdes om sommeren.

Vintrene er kalde og bitre. Gjennom påske, jul og nyttår er både skiresortene og Praha fulle av folk. Fjellregionenes høysesong varer fra november til mars.

KILROYs reisetips

Reis til øyen Kampa i april og få med deg Paleni Carodejnic's festligheter, hvor "det onde" drives vekk med store bål og fester. Sjekk også ut Prazske Jaro - en internasjonal musikkfestival som avholdes i mai og juni, samt musikkfestivalen i august i elvebyen Ceský Krumlov. Disse festivalene bør du ikke gå glipp av, men ta gjerne en runde på internett og les om andre festivaler og kultureller begivenheter i Tsjekkia, det er mange av de!

Kontakt