Panama

Et sant paradis for strandløver
 

Reiser til Panama - øyhopping i strandparadis

Panama er en super destinasjon spesielt for aktive backpackere og strandløver. Dette tropelandet er fylt med avsidesliggende øyer, uberørte strender, tettvokste skoger og store, flotte korallrev for eventyrere som vil dykke under havets overflate. Få en smakebit av en avslappet karibisk kultur og det deilige livet som følger med! Hos KILROY finner du billige reiser til Panama!

Panama er det sørligste landet i Mellom-Amerika og kjent for de fleste på grunn av sin berømte kanal. Den står overraskende nok enda, men ligger noe avsides til. Men Panama har mye mer å by på, blant annet massevis av herlige strender, tropiske regnskoger og fjell. Nok et pluss er at det enda ikke er så mange gringoer her og nettopp derfor kan det lønne seg å kunne litt spansk fra før av eller eventuelt ta et spanskkurs mens du er der!

Du kan utforske sjøsiden av det tropiske Karibien hvor du finner en helt annen undervannsverden og atmosfære enn på Stillehavssiden. Øyhopping rundt i øygruppen Las Perlas er absolutt å anbefale, sammen med deltagelse i de årlige og svært så fargerike festivalene i Panama City og Mardi Gras i Peninsula de Azuero.

Panama fungerer som et bindeledd mellom Nord- og Sør-Amerika, og har Colombia og Costa Rica som nærmeste naboer. Landet har 3,3 millioner innbyggere, og hovedstaden er Panama City som også er landets sentrum for forretningsliv. Panamas økonomi vokster raskt, men prisnivået holder seg imidlertid bra for budsjettreisende.

Panama City

Denne storbyen er et internasjonalt opplevelsessentrum, og det er ingen begrensninger når det kommer til hippe nattklubber og gode restauranter (tapas er et must å prøve her). Du finner festløvene langs gaten Calle Uruguay, mens de fleste turistene oppholder seg i den historiske delen av byen, Casco Viejo, som ligger til ved sjøen. Kun 15 minutters gange fra sentrum kan du overraskende nok legge ut på en fin utendørstur i regnskogen i Parque Natural Metropolitano. Vi trenger ikke legge til at dette bør du få med deg.

Bocas del Toro

Øygruppen Bocas del Toro trekker mange turister og ligger i nærheten av grensen til Costa Rica. Den består av seks grønne øyer og en vakker undersjøisk nasjonalpark kalt Parque Nacional Marino Isla Bastimentos. Selv turismen blomstrer kontinuerlig fra nabolandene er masseturismen enda fraværende i Panama, så du vil ikke finne store kommersielle hotellkjeder her. Atmosfæren er langt mer avslappet, og alle ovennevnte øyer er dekt av frodig jungel og lekre strender.

Isla Colón er den mest utviklede av alle øyene, og er du på jakt etter et roligere sted anbefaler vi at du setter kurs mot den nærliggende Isla Caranero - også kjent som tidligere reparasjonssted for skipet til Christopher Columbus.

Kom nærmere den lokale kulturen

Besøk Mellom-Amerikas mest uavhengige innfødte folkegruppe Kuna som bor i Comarca de Kuna Yala, beliggende rett ved den turkisfargede karibiske kysten. Området inkluderer også øygruppen San Blàs som er bebodd av Kunaer, et folk som drev de nesten 400 øyene som en autonom region. Kunaene har ivaretatt sin tradisjonelle livsstil med blant annet håndverk, noe som gjør disse øyene svært interessante. Strandløver får definitivt sin tilfredsstillende gjennom øyenes postkortaktige strender, så vakre at du får vanskelig med å tro at de faktisk eksisterer. 

Hva med litt trekking, rafting, surfing eller dykking…?

Panama er simpelthen helt ideelt for aktive backpackere. Landets eneste vulkan ligger i Parque Nacional Volcán Barú, hvor du kan legge ut på trekkingturer mens du omgis av utrolig vakker natur. I Cerro Punta, Boquete og El Valle er det perfekte forhold for camping. Det kan imidlertid bli kjølig om nettene så ta med varme klær slik at du får et komfortabelt opphold.

De som søker utsøkte naturopplevelser og det store adrenalinkicket kan sette kurs mot den fruktbare delstaten Chiriquí og teste ut elverafting. Elvene er lange og du omgis av frodig regnskog og vakre fossefall. Chiriquí er økoturistenes drømmested!

Surfere kan velge blant flere sinnsykt kule steder i Panama der bølgene er store og kraftfulle - og destinasjonen Boca bør testes først. Parque Nacional de Chiriquí består av 25 øyer og 19 korallrev perfekt for dykkere og snorklere, samt den beskyttede Isla Boca Brava der havskilpaddene legger sine egg og apekatter løper om kapp med deg på skogstiene.

Transport i Panama

For å komme til Bocas del Toro kan du ta taxi fra Quabito ved grensen mot Costa Ricatil Changuinola - en støvete by der de velkjente Chiquitas-bananene kommer fra. Turen tar mindre enn 30 minutter. Fra Changuinola må du ta båt for å komme ut til Bocas, og disse har daglige avganger. Hele reisen koster totalt sett nesten ingenting, så du slipper definitivt å bekymre deg for dyre utlegg!

Panama City har et velfungerende bussnettverk kalt "diablos rojos". Fra Panama City kan du ta en togreise med fantastiske utsikter underveis til Colón (ruten opereres daglig). Internasjonale flygninger går til og fra Tocumen International Airport, mens innenlandsruter opereres fra Albrook Airport. 

Sesonger

Den beste årstiden å reise hit på, spesielt dersom du planlegger å besøke Stillehavssiden, er mellom desember og april når det ikke er regntid. På den karibiske siden regner det omtrent året rundt, men dette er langt fra problematisk ettersom regnbygene er korte og naturen enda friskere. Det er noe mindre regn mellom februar og mars, samt september og oktober. Dersom du vil på trekking anbefaler vi å reise på den tørre årstiden, og rafting i Chiriquí er best fra mai til desember. Dykkere får klarest sikt under vann mellom desember og april.

Kontakt