Papua Ny-Guinea

Papua New Guinea kan tilby førsteklasses dykkeopplevelser
 

Reiser til Papua Ny-Guinea - den ville verden!

Papua Ny-Guinea er en av verdens mest mystiske, hemmelighetsfulle og uoppdagede steder. Denne øynasjonen i det sørvestlige Stillehavet nord for Australia og øst for Indonesia er den perfekte destinasjonen for de som vil reise så primitivt og til så øde steder som overhodet mulig. Hos KILROY finner du billige reiser til Papua Ny-Guinea!

En reise til Papua Ny-Guinea er en utflukt til en helt annen verden - eller som mange ser det, en reise tilbake i tid og kanskje det beste eksempelet på hvordan verden vår så ut for veldig lenge siden. I en metafor: Papua Ny-Guinea er det nærmeste vår verden kommer en overlevende dinosaur fra oldtiden.

Port Moresby

De fleste som reiser til Papua Ny-Guinea ankommer hovedstaden Port Moresby. Her bor det rundt en kvart million mennesker og byen har gjennom sin internasjonale flyplass forbindelse til andre storbyer i regionen, som f. eks Brisbane, Cairns og Sydney i Australia samt andre steder som Singapore, Hong Kong, Manila, Tokyo, Kuala Lumpur og Nadi. Port Moresby har ikke så mye å by på, så det er nok lurest å komme seg raskest mulig ut på alle eventyrene som venter ellers i landet!

Papua Ny-Guinea: der reisen i seg selv er en opplevelse

Hastverk er et begrep som knapt eksisterer her på Papua Ny-Guinea, så har du dårlig tid er du på feil sted - det er stort sett ingenting som ligger til rette for turister, så du kan lete lenge etter enkle og komfortable løsninger! Men det er jo nettopp dette som gjør destinasjonen så populær blant (spesielt bereiste) backpackere, de som ønsker å komme tett på en annen sivilisasjon og oppleve den slik den er og alltid har vært. I tillegg har Papua Ny-Guinea kjempevakker natur og flotte regnskoger og sandstrender, samt et spennende og unikt dyre- og planteliv. Så, ettersom infrastrukturen er nesten ikke-eksisterende og transport/overnatting kan by på utfordringer vil selve reisen være en stor del av hele opplevelsen!

Papua Ny-Guineas dyre- og planteliv

Papua Ny-Guineas nærmeste naboer er Australia og Indonesia (og Salomonøyene), og det er disse to landenes dyre- og planteliv som ligner mest på det man finner i Papua Ny-Guinea. Dyrelivet her er et kapittel for seg selv - her bor det like mange arter pattedyr som i Australia, noe som er imponerende nok i seg selv, men husk på at Papua Ny-Guinea er 9 ganger mindre på størrelse! Videre finner man flere fugle- og froskearter her enn i den store naboen i sør, så på mange måter kan man si at Papua Ny-Guinea er en biologisk miniversjon av Australia. Disse to landene har mange av de samme dyreartene, men mens Australia gjennom tidene har vært et flatt og tørt land så har Papua Ny-Guinea alltid vært fuktig og fjellrikt med vulkaner, klippeterreng og regnskog. Det finnes for eksempel kenguruer i begge landene, men mens de i Australia hopper rundt på flate marker og i ørkenen så lever deres slektninger på Papua Ny-Guinea oppe i trærne! Fascinerende, ikke sant? Og dette er bare en liten smakebit på hva som venter deg!

Farlige steder på Papua Ny-Guinea

Tråkk aldri feil! Papua Ny-Guinea er et land som ikke alltid er like trygt. Kriminaliteten er høy i enkelte områder, og du må vise ekstra forsiktighet når du ferdes i spesielle deler av Port Moresby, Lae og Mt Hagen. Det samme gjelder områdene Highlands, Southern Highlands, Enga, Western Higlands, Chimbu og Eastern Highlands. Man bør også holde seg unna den tidligere gruven Pangua i Bougainville.

Høydepunkter på Papua Ny-Guinea

Dersom man tar de rette forbehold så kan Papua Ny-Guinea imildertid oppleves og oppdages som den spennende og eksotiske destinasjonen den faktisk er! En reise hit bør definitivt inkludere ett besøk til Kokada Track, en 96 km lang og eventyrisk trekkingløype gjennom jungel, over klipper og krevende bakketopper samt på vått og glatt underlag. Her går det opp og ned som bare det, og denne vågale trekkingturen er så absolutt en dødsrå opplevelse - også selv om du bare deltar på en liten del av den. Kokoda Track handler imidlertid mest av alt om mennesker, for det var nettopp her at australske, amerikanske og japanske soldater slåss mote både hverandre og omgivelsene under den 2. Verdenskrig. Veien inneholder naturligvis en rekke krigsminner, og du kan også få treffe folkene som bor i nærheten. 96 km er langt, så kun de færreste velger å legge ut på hele løypen. Vi anbefaler å gjøre som flertallet: delta på en organisert gruppetur med guide (kan ordnes lokalt) og ta for deg en utvalgt del av Kokoda Track. For å få en god innsikt i tradisjonell lokal kultur anbefales en tur til landsbyen Tari, der du kan bli kjent med det tradisjonelle Huli-folket. Når det kommer til natur er det lite som kan måle seg med regionene Central, Oro og Milne Bay. Her finner du vakre korallrev, jungelkledte fjell og vennlige lokalfolk. Dykking og snorkling er populært, og et av høydepunktene på reisen ettersom du kan dykke på vrak og rester etter 2. Verdenskrig som ligger strødd rundt i havet. Merk deg stedene Tufi, Alotau og Samarai Island.

Kjærlighet, cricket og kanofestival

Dersom du reiser nordover og krysser Solomonhavet kommer du til de fantastiske Trobriand Islands der du kanskje er så heldig at du får med deg den eksotiske festivalen Milamala og dens karakteristikker: "fri" kjærlighet, cricket og rotfrukten Yam - som benyttes til så mangt. I Milne Bay Province ligger byen Alotau, regionens hovedstad og en av de mest vennligsinnede, tryggeste og attraktive byene på hele Papua Ny-Guinea. Dersom du reiser hit på riktig årstid kan du nyte den underholdende Milne Bay Kundu & Canoe Festival, der hovedattraksjonen er lokale "krigere" som padler i kanoer - en ganske ellevill opplevelse! Ja, Papua Ny-Guinea er så avgjort noe for seg selv, og en av verdens villeste og mest fascinerende steder. God tur!

Kontakt