Tonga

På Tonga får du ofte fantastiske solnedganger
 

Reiser til Tonga - Alt det gode fra Stillehavet!

Tonga er et Stillehavsparadis for backpackere, og med totalt 170 øyer kan du absolutt komme deg off the beaten track! Hos KILROY finner du billige reiser til Tonga!

Kaptein Cook døpte Tonga "vennskapsøyene", og 500 år senere blir nåtidens oppdagelsesreisende fremdeles mottatt med hjerterom og gjestfrihet. Tonga er det siste kongeriket i Stillehavet, og det første landet på den vestlige siden av datolinjen; altså "der tiden starter". 

Blir du hengende lenge nok og inhalerer den lokale stemningen oppdager du at det derimot heller passer bedre med "der tiden står stille"…! Selv om infrastrukturen stadig blir bedre og det bygges flere og flottere hoteller rundt i øyriket så er Tonga fremdeles et uberørt paradis der dagliglivets hastighet går på laveste gir. Her finner man alltid tid til sladderprat og daglige møter i Kawa-klubbene, og tonganske forretningsmenn slentrer full av overskudd rundt i komfortable saronger - som matcher blazer og slips. 

Vannaktiviteter i verdensklasse

Tongas 170 øyer byr på vannaktiviteter i absolutt verdensklasse: unike snorkle- og dykkeopplevelser, hoppende knølhvaler, seilas, kajakkpadling, surfing, fiske og kritthvite sandstrender. Så når du allerede har reist helt dit hvor tiden starter må du sørge for å bli hengende lenge nok til å utforske alt disse paradisøyene har å by på - og når fergeturene i mellom blir for kvalmende er det bare å spandere på deg et par lokalflygninger i stedet! 

Tongatapu: surfing og sladder

Tongas hovedstad Nuku'alofa ligger på den største øyen i øygruppen - Tongatapu. Øya har ikke spesielt mange badestrender men har derimot blitt et populært surfested. Bølgene brekker over lave korallrev 100 meter ut i fra kysten, så surfing på Tongatapu er imidlertid ikke for nybegynnere. Når du er her så reis ut til de kraftige Mapu'aa'Vaca "blow holes" som vakkert strekker seg over 5 km langs den sydvestlige kysten. 

De mer eventyrlystne må under ingen omstendigheter gå glipp av å utforske Anahulu-grottene som ligger i nærheten av Mapu'aa'Vaca. Ingen vet nøyaktig hvor hulene ender, og de utforskes best med gode sko og en pålitelig lommelykt. Du kan også snorkle inne i hulene dersom du tar med en kraftig undervannslykt. Er du i tillegg dumdristig kan du gå enda lengre inn i hulene - bare sørg for å merke av på veien slik at du finner tilbake! 

Dersom du har tid til å henge med de lokale og skaffe deg nye venner blant befolkningen i Nuku'alofa vil du lære mye om tongansk kultur. Drikk kawa med mennene, la svetten sile på Blue Pacific Night Club, vær tilskuer til en omgang rugby og la deg underholde av lokalsladder. 

Øygruppen Ha'apai: off the beaten track

Drømmer du om å slentre langs øde strender og kjenne finkornet sand mellom tærne mens salt sjøbris blåser deg i håret? Da bør du reise "off the beaten track" og ut til en av øygruppen Ha'apais 62 øyer - derav 45 bebodde. For å få utforsket tradisjonelle kulturer på de mest avsides øyene må du enten ha veldig god tid eller mye penger, ettersom turen krever at du får skyss med den svært så sporadiske lokaltransporten eller selv leier deg en båt. Når det er sagt - opplevelsen er verdt både tid og penger, for ut på disse uberørte øyene kommer det svært sjelden turister! 

Dykking er på topp i øygruppen Ha'apai, og dette kan arrangeres fra hovedøya Lifuka. Hvaler er ikke til å unngå å få øye på, enten fra land eller under fergeturene fra øy til øy. 

Ha'apais vakreste øy er vulkanøya Tofua. Det er noe vanskelig å komme i land her, så du får sannsynligvis bare muligheten til å beskue dette synet fra båt. Mytteriet på Bounty fant sted 30 sjømil sør for Tofta i 1789. Det var her William Bligh og hans hjelpere først søkte på land, men de flyktet raskt da de ble overfalt av lokalbeboere som steinet en av besetningen til døde. 

Øygruppen Vava'u: snorkling med hvaler

De fleste turister finner man på øyene i gruppen Vava'u som ligger i det nordlige Tonga. Hovedøya Neiafu har det største tilbudet av aktiviteter for besøkende, og her finnes det definitivt aktiviteter for enhver smak. Vava'u er mest kjent for hvalsafari, og fra juli til november yngler knølhvaler mellom øyene - i hopetall. De fleste dykketurene setter av tid til å skue etter hval mellom dykkene, men dersom du er ekstra heldig du kan også få mulighet til å snorkle med disse gigantiske dyrene! 

I bukten utenfor Neiafu ligger det til enhver tid et par hundre seilskuter ankret opp, og du kan alltids spørre en av besetningen om du kan få skyss til en nærliggende øy i bytte mot litt ekstra vakthold på natten. 

Niuas: verdens ende

Nord for Vava'u, langt vekk fra alt annet, reiser tre små vulkanøyer seg opp av havet. Dette er Niuas-øyene som ligger en halv dags seiltur fra Tongatapu. Lengre vekk kommer du ikke! De færreste tonganere har satt sine ben her, og de 1400 beboerne på øyene klarer seg fint på egenhånd og kunne aldri tenkt seg å forlate hjemstedet sitt. Dette er grunnen til at Niuas er annerledes enn resten av Tonga - folk snakker en annen dialekt her, de kan knapt engelsk og de er generelt mer konservative. De tre vulkanøyene byr alle på flotte vandreturer langs vulkankrater og over golde lavamarker. Det er en ekstrem opplevelse å vandre uforstyrret rundt på disse tidligere kraftfulle vulkanene! 

Kontakt