Et hjem langt hjemmefra

Sov godt
Det er ikke alltid like lett å finne gode og rimelige steder å bo. Siden man antagelig kommer til å reise mye fra sted til sted kan mye av tiden gå med til å finne tak over hodet. Men finner du til slutt et lite perfekt krypinn for deg, er det verdt alt slitet.

Noen enkle retningslinjer man kan forholde seg til:

  • Husk at det er utrolig mange reisende som benytter seg av de samme guidebøkene, som f. eks. Lonely Planet. Når de ramser opp hoteller, hva med heller å gi hotellet ved siden av en sjanse - hvem vet, kanskje det egentlig er langt bedre?
  • Hvis du reiser i høysesong kan det ofte være mye fullt og vanskelig å finne noe ledig. Om du vet hvor du skal reise videre, bestill overnattingen i forveien. På den måten slipper du å ende opp uten overnattingssted, eller kanskje å måtte sprenge budsjettet ditt med dyre hoteller fordi de rimelige alternativene er fullbooket. 
  • Hvis du reiser i lavsesong kan du i grunn prute på prisen, selv på hoteller. Her må du imidlertid bruke skjønn. Ikke alle hoteller vil ta dette like bra. Stort sett er dette vanligere i den tredje verden.

Generelt sett kan man kanskje si at overnatting rundt omkring på kloden faller inn i disse kategoriene: 

1) Det rimeligste alternativet er campingplasser. Men langt fra alle land har like ekstensive campingtradisjoner og muligheter som i Skandinavia og deler av Europa.

2) Hosteller er også et rimelig alternativ der du ofte deler rom, eller kun bad, med andre reisende. Ofte må du kjøpe et medlemskort for en bestemt hostelkjede, og dette trenger ikke alltid være like gunstig. Men har du et slikt kort har du plutselig mange alternativer til  gode og billige hosteller.

3) Gjestehus er også et billig alternativ. Et gjestehus er ofte et hotell (uten stjerner), der du får eget rom men deler bad med andre.

4) Det dyreste alternativet er hoteller som deles igjen inn i flere kategorier, delt om i et internasjonalt system bestående av stjerner. Desto flere stjerner, desto bedre men også dyrere er hotellet. Stjerneskalaen går fra 1-5, men det finnes også selvutnevnte 6-7 stjerners hoteller.

5) Couchsurfing er en populær måte å overnatte gratis på. Det hele handler om å være villig til å la andre reisende bo hos deg når du er hjemme, slik at du kan benytte tilsvarende overnattingsmuligheter når du er bortreist. Couch surfing er også en glimrende måte å komme i kontakt med de locale og deres interesser, lære om deres kulturer osv.. Vær klar over at du kommer langt med et åpent sinn om du ønsker å couch surfe. Forskjellene kan være store.

6) Noen steder i verden kan du også bli tilbudt gratis overnattingsmuligheter dersom du jobber som frivillig. Gjerne 5-8 timer i uka.

Det er opp til deg hvordan overnattingsmuligheter du er mest komfortabel med, og dette blir veldig individuelt. Det kommer jo også an på hvordan budsjett du har. Mange fortrekker nok å ha en god blanding av billige og bedre alternativer. Spar penger på camping, møt nye venner på hosteller, bo billig på gjestehus og skjem deg bort noen ganger på flotte hoteller. Slik rekker også pengene dine lenger. 

Kontakt