Kostnader på reisen

Kostnader på reisen: Å leve etter satt budsjett er ikke alltid like enkelt
Levekostnadene dine på reisen består av mat og drikke, overnatting, lokal transport og eventuelt andre aktiviteter som dukker opp på veien.

Det er veldig vanskelig å kalkulere seg fram til hvor mye du kommer til å bruke mens du er på reise. Det er avhengig av destinasjon, antall reisende, personlige preferanser etc. Men det finnes likevel en del retningslinjer du kan ta utgangspunkt i:

Enkle forutsetninger for levekostnader:

  • Det er alltid rimeligere å reise som et par eller med en venn, enn å reise alene. To stykker bruker totalt sett bare ca. 50 % mer enn det en som reiser alene bruker. Slik blir det mindre kostnader per person.

  • Levekostnader avhenger enormt av hvor i verden du befinner deg. I Japan koster en appelsin omtrent det samme som et rimelig hotellrom i India. Sørg for å blande de mer kostbare destinasjonene (Nord-Amerika, Europa, Russland, Japan, Australia, New Zealand, Stillehavsøyene og store deler av De karibiske øyene) med de rimeligere destinasjonene (Sørøst-Asia, India, Kina, Sør-Amerika og Mellom-Amerika). Afrika kan både bli latterlig billig og uhyre dyrt, avhengig av hvilket land du reiser i.

  • I de rimeligste landene kan du klare deg for rundt 250,- dagen inkludert transport, måltider og overnatting. I de dyreste landene og i mange storbyer som fr. eks. New York trenger du 700-800 kroner dagen til det samme.

  • Det koster mye å reise fra sted til sted - en tommelfingerregel er at det koster det dobbelte å bruke en dag på å komme seg fra et sted til et annet, i forhold til å kun være på det ene stedet en dag.

  • Du kan også benytte anledningen til å jobbe litt underveis, først og fremst i form av Working Holiday. Som oftest pleier de fleste å jobbe seg opp penger her hjemme i Norge som de bruker på reisen sin. Å skaffe seg strøjobber i andre land er ikke alltid like enkelt.

Budsjett:

Først og fremst, hvor mye penger man bruker på reise er ekstremt individuelt og det er vanskelig å sette et estimat som passer for alle. Et generelt backpackerbudsjett per dag inkluderer enkel overnatting, lokal transport, mat, mindre inntak av lokale drikkevarer og diverse småting. Aktiviteter du ønsker å gjøre underveis kommer som regel i tillegg.

Asia (Gjelder først og fremst Sørøst-Asia og land som India og Sri Lanka):
250-350 NOK per dag.

Australia, New Zealand og Stillehavsøyene:
700-800 NOK per dag.

USA, Canada og Karibien:
700-900 NOK per dag.

Sør- og Mellom-Amerika (Land som Costa Rica, Belize og Brasil er litt dyrere):
350-500 NOK per dag.

Afrika:
300-500 NOK per dag.

Generelt kan man si at en reise som backpacker koster mellom 10-15 000 NOK per måned. Dette inkluderer utgifter underveis på reisen med tanke på bo/leve kostnader, lokal transport og mat. Som nevnt har vi ikke regnet med evt. aktiviteter underveis.

Dette er selvfølgelig kun et estimat siden budsjettet varierer veldig fra person til person. Og holde seg til et fast budsjett er ikke alltid like enkelt, og man bruker som regel mer penger enn man hadde regnet med.

Hvor mye du bruker avhenger mye av hvilket land du befinner deg i og hvilke vaner du har når det kommer til generell pengebruk. For de summene vi nevner her bør du uansett kunne reise rundt i verden på en bra måte som backpacker og oppleve mye spennende underveis.

Vil du ha hjelp til å planlegge ditt neste reiseeventyr?
Kontakt oss
Kontakt