Laos

Vientiane er hovedstaden i Laos
 

Reiser til Laos - Uberørt natur

Vakker og uberørt natur, majestetiske fossefall, fjell, små landsbygder og en enestående gjestfrihet. Laos er en bortgjemt perle som har vel så mye å by på som sine mer berømte naboer, Thailand, Vietnam og Kambodsja. Laos varter opp med høydepunkter som Luang Prabang, Vang Vieng og Don Det er det er bare å komme seg av gårde! Hos KILROY finner du billige reiser til Laos.

Hopp på et elvecruise langs Mekong, ta en rusletur gjennom Hmong (nordøstlige Laos), vandre fra tempel til tempel i historiske Luang Prabang, delta på frivillig arbeid, nyt en velsmakende lunsj langs elven i hovedstaden Vientiane eller besøk den antikke kongelige byen Champasak. Uansett hva du velger av opplevelser i Laos så går alt i nøyaktig samme rolige tempo. Dette landet er så ekte som man kan få det, og en stor del av naturen er enda helt uberørt - hvilket også betyr at det å reise innenlands enkelte ganger kan være en utfordring. For backpackere på lavt budsjett er Laos rene himmelriket med sine lave priser, så f. eks det å slokke øltørsten og finne tak over hodet koster nesten ingenting!

Beliggenhet

Laos ligger i Sørøst-Asia og grenser til Myanmar, Kina, Vietnam, Kambodsja og Thailand. Landet har 6 millioner innbyggere som kalles for "laotians". De fleste bor i Mekong Valley, og som vi tidligere har nevnt er dette et svært gjestfritt folk. Man kan ankomme både med fly til landets tre internasjonale flyplasser i Vientiane, Luang Prabang og Pakse i tillegg til flere grenseoverganger. Mange velger grenseovergangen Huax Xian i nordøst. Laos består av 6 provinser hvorav store områder er dekket av fjellterreng. For som liker å reise utenom nedtråkkete turistområder er dette landet et absolutt must!

Laos flotte natur

Landets natur er vakker og uberørt mens hovedstaden Vientiane slår ut i full blomst. Her er det nok av spennende barer å utforske! Vientiane ligger i vest og er landets største by. Den relativt rolige hovedstaden ligger rett ved den 5000 km lange Mekong-elven, landets hovedåre for transport. Mange tilreisende blir overrasket over landets vennlige og tilbakelente atmosfære, noe som definitivt ikke avtar når man videre blir presentert for landets fantastiske natur. Laos er perfekt for trekking på en av landets mange spennende løyper som går gjennom tøffe terreng og frodige regnskoger, eller  sleng deg på sykkelen og tråkk din vei gjennom landsbyer og opplev det ekte Laos. Er du derimot en vannentusiast så finnes det massevis av aktiviteter som f. eks padling i kajakk, tubing og kano.

Båtturer i Laos

Mange backpackere starter sitt eventyr i Laos med et rolig, to dagers båtcruise på Mekong-elven. Speedbåt anbefales ikke, noe du forstår dersom du blir forbikjørt av en. I oktober arrangeres det båtkonkurranser på elven. En hyggelig overraskelse er at du treffer andre backpackere som sannsynligvis er på vei i samme retning som deg, i Laos er det nemlig aldri vanskelig å finne reisefølge, det garanterer vi. Etter å ha tatt båt fra Thailand til Laos langs Mekong-elven kan du hoppe på en ny båt så fort du har passert grenseovergangen. Benkene om bord i båtene er nok noe harde og ukomfortable, men dette svekkes fort når du oppdager at du kan komme deg hele veien til den tidligere hovedstaden Luang Prabang, inkludert et stopp i landsbyen Pakbeng, for en slikk og ingenting. Mens du rolig seiler langs elven kan du nyte synet av vakre omgivelser fylt med grønne skoger, mektige fjell og idylliske fiskelandsbygder. Om du ikke allerede har blitt imponert over Laos, så blir du det garantert nå!

Franske innflytelser i Laos

Har du vært i Thailand og kjenner dette landet godt, så overraskes du nok over forskjellene i nabolandet Laos. Men utsøkte bagetter, det kan du (overraskende nok) få tak i overalt, ettersom landet tidligere var en fransk koloni. Hovedspråkene er lao, fransk og engelsk selv om bare et fåtall snakker sistnevnte. Laos befolkning er svært vennlige, og selv om man ikke kan kommunisere så godt språklig sett er de alltid villige til å hjelpe deg. Mange som ankommer Laos for første gang merker raskt hvor vennlig og avslappet folket her er, spesielt sammenlignet med resten av Sørøst-Asia ettersom til og med vaktene på grenseovergangene vinker smilende farvel etter å ha gladelig hjulpet deg inn i landet. Dette gjør din reise gjennom Laos til en uforglemmelig opplevelse.

Luang Prabang

Denne historiske byen ligger der elvene Mekong og Nam Khan møtes, og er overfylt med spennende kultur og templer. Det tar rundt to dager å reise hit med elvebåt fra Huay Xai (på grensen mot Thailand). Luang Prabang betyr "lille Frankrike", og her finner du massevis av små franske restauranter, croissants, osten Vache Qui Ride og fransktalende lokale. Backpackere som har vært her tidligere sier at byens varierende mattilbud er svært spennende, med alt fra wienerschnitzel og cordon blue til french fries med majones - selvsagt i tillegg til lokale spesialiteter som nudler og ris. Sykler kan man leie overalt.

Vang Vieng

Vang Vieng er en legendarisk by for backpackere i Sørøst-Asia. Vang Vieng har gjennom mange år bygget seg opp et relativt spenstig rykte som et heftig partysted med tubing, øl og overberusa ungdom, men tidene har endret seg og i dag fremstår Vang Vieng som et langt mer rolig og laidback sted. Og med en fantastisk beliggenhet! Du kan fortsatt hente deg en badering og seile nedover elven, men alt er mye mer regulert enn tidligere. Hvilket er utelukkende positivt.

Feiringer i Laos

Fra 12. til 15. april feirer de Pi Mai (Songkran i Thailand) som er Laos' svar på nyttårsaften. I dag betyr feiringen i praksis og dynke hverandre i vann, spesielt turister, akkurat som i Thailand. Prøv deg gjerne på det samme, dersom du tør! I november starter den store That Luang-festivalen som avholdes i hovedstaden Vientiane og varer i flere uker.

Regntid i Laos

Laos har regntid fra juni til oktober, men selv når det regner er været alltid behagelig. For noen kanskje til og med for varmt ettersom landet har tropisk klima. Under regntiden er landet på sitt vakreste med grønne og frodige daler. Klimaet deles inn i tre sesonger hvorav den kaldeste er fra november til februar med gjennomsnittstemperaturer på 25-29 grader. Med andre ord: ingen grunn til å bekymre seg for varmen! Føler du for litt avslappede opplevelser? Kan du tenke deg på besøke et land hvor du kan flyte rolig langs en av verdens lengste elver mens du nyter synet av vakker arkitektur blandet med enestående natur, svømme under eventyriske vannfall, utforske lekre tradisjonelle matretter samtidig som du får sjansen til å friske opp fransken? Da er Laos uten tvil rette destinasjon for deg!

Kontakt