Mongolia

Opplev Mongolia fra hesteryggen
 

Reiser til Mongolia - Eventyrlig uberørt!

Mongolia er et vakkert og spennende land med et klima som heller mot det ekstreme. Naturen består av en endeløs og gresskledd villmark, mektige fjell og tørre ørkener - absolutt verdt å utforske! Landet er et av verdens minst befolkede, noe du raskt kan anslå selv etter ankomst, og nettopp derfor er Mongolia så appellerende. Her kan du gripe sjansen til å leve blant de lokale langt ute på den mongolske landsbygda, en opplevelse du sjelden får og definitivt aldri vil glemme! Hos KILROY finner du billige reiser til Mongolia!

Mongolia er tre ganger så stort som Sverige, har rundt 2.8 millioner innbyggere og hovedspråket er mongolsk. Landet består videre av 21 delstater, grenser til både Russland og Kina og ligger 1000 km fra nærmeste kystlinje. Den mongolske historien er svært rik, og landet var en gang verdens største som den gang strakk seg fra det Baltiske hav og Stillehavet hele veien til den persiske golfen. Gjennom tidene ble det mongolske riket oppdelt, og for mer enn 200 år siden ble en av disse partene en del av det imperialistiske Kina.

Hovedstaden Ulan Bator

Mongolias hovedstad Ulan Bator ligger i den nordøstlige delen av landet. Dersom du planlegger en reise dit bør du få med deg det naturhistoriske museet som har en stor samling utstoppede dyr og dinosaurskjellett som har blitt funnet i Gobiørkenen. Grandan Khiid, byens største buddhistiske kloster, er også vel verdt en visitt. I Ulan Bator er det massevis av gode steder for mat og overnatting. Det mongolske kjøkken består av hovedsakelig biff og lammekjøtt og er svært smaksfullt. Du bør prøve den spesielle og noe uvanlige retten kalt "boodog", hvilket er en hel geit stekt fra innsiden ved å benytte glovarme steiner.

Fantastiske Mongolia!

Mongolia er et land av det ekstreme med korte og varme somre hvor temperaturene når nesten 40 plussgrader etterfulgt av langt, iskalde vintre med opptil 30 kuldegrader! Kanskje ikke så rart at dette store landet har færrest innbyggere i hele verden? Her finner du uberørt natur med endeløse sletter, store ørkener, høye fjell, dype skoger, krystallklare innsjøer og et rikt dyreliv. Det fantastiske landskapet kombinert med landets historie, vennlige folk og imponerende tradisjoner gjør enhver reise hit til et ekte eventyr!

Utsøkt natur i Mongolia

Landet deles inn i to hovedregioner. Èn i nord som domineres av lange og brede elver, vakre saltsjøer og høye fjellkjeder ragende opp til 4000 m.o.h.. Den største fjellkjeden er Altai Mountains, eller "Mountains of Gold" som de også går under. Her finnes det et isbreområde her hvor elvene Irtysh, Ob og Yenisei har sine utløp. Altai Mountains fikk tilnavnet "Mountains of Gold" som følge av områdets gode mineralressurser som gull, kopper, jern og sølv. Om du er heldig kan du finne vill hvitløk, stikkelsbær og solbær i naturen her. I tillegg til mektige fjellkjeder er den nordvestlige delen av landet karakterisert av gresskledde sletter og granskog som brer seg over enorme distanser. Den sørlige regionen består av en steinete villmark med store saltmyrer i tillegg til en av verdens største ørkener; Gobi-ørkenen, som dekker betydelige deler av Mongolia og Nord-Kina.

Lev som de lokale Mongolia

Noe av det beste med en reise til Mongolia er at landet er alt annet enn hva du er vant til hjemmefra - så har du først kommet hit er det på tide å maksimere oppholdet ditt! Hva med å prøve den nomadiske livsstilen på slettene langt, langt fra hverdagens stress og ansvar? Landets nomader kalles over "folkene med 5 dyr" ettersom det nomadiske samfunnet er basert på de fem dyrene som tradisjonelt ble foret; hest, kamel, ku, sau og geit. De har også tibetansk jakokse som brukes til melke- og osteproduksjon. Nomadene vandrer der det finnes beite for dyrene sine. Takket være Den transsibirske jernbanen som krysser landet får utenlandske turister mulighet til å gjøre svært interessante stopp på reisen i områder som dette.

Vi anbefaler på det sterkeste at du besøker og bor hos en nomadisk familie - ikke bare er det annerledes enn noe annet du har opplevd, men det er fantastisk spennende å leve slik de gjør! Du kan benytte sjansen til å leve som en nomade i Terelj National Park beliggende i Gorkhji rundt 80 km fra Ulan Bator. Et tips fra oss er å tilbringe natten i et "ger-tent" hvor du kan slappe av og nyte roen av den utsøkte, mongolske idyllen. Terelj ligger rundt 80 km fra landets hovedstad og er en del av Terelj National Park, en av de vakreste naturreservatene i Mongolia.

I midten av dette vakre landskapet med sine ville elvestryk og grønne skoger kan du kaste deg ut på spennende opplevelser som garantert får deg til å bite negler! Prøv fjellklatring, rafting, hesteridning og svømmeturer i de iskalde innsjøene - og etter en innholdsrik og aktivitetsdylt dag senke tempoet med en velfortjent lammekebab og et glass geitmelk, akkurat som en ekte eventyrer skal!

Nadaam Festival er landets største og mest spennende årlige kulturhendelse og avholdes over 3 dager i juli måned. Festivalen dateres tilbake til tiden da Djingis Khan levde og var den gang en konkurranse for å teste mongolske rytteres krigsferdigheter. Nå til dags består konkurransene av bryting, hesteløp og bueskyting. Under den fargerike åpningen av festivalen entrer ryttere arenaen mens de bærer Djingis Khans ni hvite oksehaler. De andre deltagerne er kledd i folkedrakter fra de ulike etniske gruppene i landet. Festivalen feires over hele landet, men den største av de finner sted i Ulan Bator.

Endeløs ørken i Mongolia…

En av verdens største ørkener strekker seg fra sørlige Mongolia til Nord-Kina. Gobi-ørkenen består av sand og småstein som fører vei mot endeløse, åpne sletter. Merkelig som det kanskje er kan du fra ditt ståsted i ørkenen beskue snøkledde, ja riktig - snøkledde, fjelltopper! Sandstormer er hyppige her. Oppe i fjellene finner man den enslige snøleoparden - en av verdens største kattedyr som er beslektet med både tiger, løve, leopard og jaguar! Gjennom KILROY kan du bestille flere spennende aktiviteter i Mongolia, og trenger du tips eller råd før avreise står våre reiseeksperter klar til tjeneste! Kontakt oss for mer informasjon om Mongolia.

Beste årstid for reiser til Mongolia

Vintermånedene er svært kalde så dersom reisen din til Mongolia finner sted på denne årstiden anbefaler vi at du pakker VARME klær! Den varmeste årstiden er over den mongolske sommeren som varer fra juni til september.  

Reise rundt i Mongolia

Når du reiser rundt i Mongolia merker du fort at veinettet ikke er spesielt bra - faktisk, helt forferdelig! Vær forberedt på gjørmeveier uten noen som helst tilnærming av luksus. Men når det er sagt - nettopp på grunn av tilstander som dette, langt fra hva vi er vant med hjemme i trygge Norge, venter ditt livs eventyr på deg i vakre Mongolia! Den enkleste veien å ankomme Mongolia på er ved å ta fly inn til Ulan Bator eller den transibirske jernbanen som strekker seg gjennom Mongolia fra enten Kina eller Russland. Hva du enn velger - en reise til Mongolia byr på utfordrende og spennende eventyr ulikt alt du noensinne kan forestille deg!

Kontakt