Svalbard

En lang historie med gruvedrift har satt sitt preg på Svalbards landskap
 

Reiser til Svalbard - Uberørt arktisk villmark

78 grader nord ligger Svalbard, et arktisk paradis der skjønnheten ligger i kontrastene. De uendelig lange sommernettene blir brutt av måneder med stummende mørke, og det arktiske klimaets unådige råskap fører til et spektakulært landskap i stadig forandring. Hos KILROY finner du billige reiser til Svalbard!

Øygruppen Svalbard ligger i det Arktiske hav, cirka midt mellom Nordpolen og Norge. Siden tidlig på 90tallet har Svalbard vært en integrert del av Norge, men anses likevel som nøytral grunn og en økonomisk fri sone.

Landskapet på Svalbard 

Nesten to tredjedeler av overflaten på Svalbard er beskyttet, og består blant annet av flere naturreservater, nasjonalparker og fuglereservater. 60% av landet er dekket av isbre og er helt ubeboelig for mennesker. Det virker utenkelig at flora kan vokse et sted der solen ikke dukker opp i flere måneder av året, men midnattssolen i sommermånedene kompenserer for ellers manglende lys i mørketiden, og om høsten oppstår det fantastiske farger og kontraster i landskapet. 

For de første som bosatte seg på Svalbard på 1600-tallet var hverdagen tøff, og jakt på isbjørn, fjellrev, hval og andre arktiske dyrearter var avgjørende for å overleve. Forlatte kullgruver viser de første tegnene på aktiviteten som oppstod da det ble oppdaget kull og andre mineraler i fjellene, og mange av innbyggerne på øya er tilknyttet gruvedriften som fortsatt er Svalbards viktigste næring.

Sjansen for unike møter med isbjørn er stor på Svalbard

Longyearbyen

Longyearbyen på øya Spitsbergen fungerer som Svalbards hovedsete, og har utviklet seg til å bli et moderne samfunn med et rikt kulturliv. Blant et bredt spekter av kulturelle aktiviteter kan du besøke verdens nordligste kino, bakeri og vinkjeller, eller delta på spennende festivaler, utstillinger, konserter og ulike show gjennom året. I tillegg kan du nyte verdens nordligste øl på bryggeriet som åpnet her i 2015. Ganske imponerende for å være et lite samfunn med rundt 2000 innbyggere.

De fargerike husene i Longyearbyen står i kontrast til naturen

Aktiviteter på Svalbard

På Svalbard finnes blant verdens største områder med uberørt natur. Om du setter pris på spektakulær natur og ikke lar deg stoppe av den arktiske kulda har du derfor nok av plass å boltre deg på. 

  • På ekspedisjon med båt kan du søke etter seler som slapper av på isen, beitende rein og kolonier av fugler som holder til i stupbratte fjellvegger under midnattssolen. Om du er heldig kan du i tillegg få øye på en isbjørnmor med sine unger eller en ensom vandrer på jakt etter mat. 
  • Kom tett på naturen bak et spann med hunder i full fart over vidda. Hundekjøring under midnattssola om sommeren gir spektakulære naturopplevelser, men under stjerneklar himmel i stummende mørke kan du vente deg pulserende adrenalin i jakten på nordlyset. 
  • Svalbards mektige natur gir rom for å slippe tankene fri. Det finnes ingen bedre måte å rense kroppen for stress enn å puste inn den friske arktiske lufta under himmelen som virker uendelig stor. På trekking kan du oppleve det fantastiske landskapet i eget tempo.
  • Snøscooter er det vanligste framkomstmiddelet på Svalbard. Om været er ekstra røft kan en enkel snøscootersafari bli som en polar ekspedisjon, så spenningen på en slik tur skal ikke undervurderes.
  • Kajakk og hest er også fine måter å oppleve Svalbard på. 
  • I tillegg arrangerers det både maraton og skimaraton her, et populært arrangement med deltagere fra hele verden. 

Ikke gå glipp av en rå opplevelse med hundekjøring på Svalbard

Når bør du reise til Svalbard

Svalbard har et arktisk klima, med kjølige somre og iskalde vintre. I midlertid har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med andre områder på samme breddegrad. I Longyearbyen varierer den gjennomsnittlige temperaturen fra minus 14 grader om vinteren til 6 grader om sommeren. Variasjonene i de ulike områdene er likevel store, og det er ikke uvanlig at vinteren byr på perioder med temperaturer ned til 30 minusgrader. 

De fleste reisende kommer hit mellom juni og august, når isen begynner å smelte og vi kommer den arktiske høsten i møte. Den byr på et fargerikt landskap selv om det ikke finnes trær her. I tillegg til høstfargene på bakken begynner himmelen å forandre seg, og på denne tiden av året kan du oppleve fantastiske solnedganger før solen forsvinner og vi går over i mørketid. Disse månedene åpner for en rekker aktiviteter i dager uten ende.

Tiden fra mars til mai kalles "light vinter", og er populært for de som driver med vintersport. På denne tiden kan du oppleve midtnattsolen, mens snøen fortsatt ligger på bakken. I mars og april feires lysets tilbakekomst med mange festligheter.

I mørketiden fra oktober til midten av februa er et blålig lys som kan skimtes i det fjerne det eneste som skiller dag og natt. På denne tiden arrangeres festivalen PolarJazz.

Nordlyssafari er en populær aktivitet om vinteren på Svalbard

Hvalros er et vanlig syn på Svalbard

Kontakt