Tyrkia

Den blå moské i Istanbul, Tyrkia
 

Reiser til Tyrkia - Midt mellom to kontinenter

1500 km med kritthvite sandstrender, 300 soldager i året og glitrende turkisfarget hav - feriestedene langs Tyrkias kyst roper omtrent etter bleke og forfrosne nordmenn! Trendy barer, innbydende handleområder, antikke palasser og basarer overfylt med duftende krydder er på sitt aller beste i storbyen Istanbul. Hos KILROY finner du billige reiser til Tyrkia!

Tyrkia ligger interessant nok plassert på skillet mellom verdensdelene Asia og Europa, og fungerer nærmest som en bro mellom de to svært så ulike kulturene med sine respektive tradisjoner. I Tyrkia blandes vestlige og islamske kulturelle tradisjoner. Landet har hele åtte naboland; Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Iran, Irak, Hellas og Syria - noe som også har en viss innflytelse på landets befolkning. Religion og historie settes høyt. Landets 70,5 millioner innbyggere er fordelt over syv geografiske områder: Egeerhavet, Marmara, Svartehavet, Midt-Anatolia, Øst-Anatolia, Sørøst-Anatolia og Middelhavet. Ankara er landets hovedstad. 

Som reisedestinasjon er Tyrkia både svært interessant og absolutt innenfor rimelighetens grenser. Gamle slottsruiner og glamorøse sultanpalasser forteller sine historier fra fortiden, mens splitter nye skyskrapere og moderne byggverk gjenspeiler nåtiden. Som turist beveger du deg raskt fra gamledagers historikk til vår moderne verden på din reise gjennom landet. 

Storbyen Istanbul

Landets økonomiske, politiske og kulturelle sentrum er storbyen Istanbul, som geografisk sett ligger i to verdensdeler - Asia og Europa. Her er det mye å se og oppleve! Flotte palasser, fargerike basarer, alvorspregete moskeer og bønner som høres på lang avstand er alle opplevelser av de sjeldne. Kirken Hagia Sopfia ble bygget i år 537, og er blant andre et imponerende mesterverk fra den byzantiske arkitekturen. 

Det tyrkiske kjøkkenet

Smaksfulle lekkerbiskener hører hverdagen til i Tyrkia. Nå har du dessuten sjansen til å spise ekte kebab i de rette omgivelsene (og ikke som nattmat etter en tur på byen her hjemme!). Ute på restaurant er det populært å be om "meze", hvilket betyr at du kan velge blant en rekke delikate småretter som serveres samlet. Etter hovedmåltidet er det passende med dessert, f. eks den tyrkiske spesialiteten baklava. 

Valg av destinasjon

I Side får du lange sandstrender kombinert med et vibrerende natteliv, mens Alanya og Marmaris tiltrekker solhungrige turister. Mindre byer langs Middelhavskysten som Kaleköy, Kekova og Kalkan er roligere med langt færre besøkende. På østkysten i nærheten av grensen mot Syria ligger byen Iskendur der du får oppleve en ekstrem blanding av kulturer, religioner og språk. Efesus, gudebyen, er en av de best bevarte antikke byene langs Middelhavet. Dit bør du dra tidlig om morgenen før solen brenner på det verste, og turistene samles i flokk. 

I Iznik på kysten av Marmarahavet verdsettes tradisjoner høyt, og her kan du nyte flott utarbeidet keramikk og lekre viner. Izmir, en av verdens arkeologiske perler, ligger langs kysten av Egeerhavet. Bursa, en annen storby, er fødestedet til moderne tyrkisk kultur. Iskender kebaber er usedvanlig smakfulle her - prøv selv! 

Reise rundt

Landets bussnettverk er moderne og velfungerende, mens det å reise med tog går noe saktere. Revurder billeie, ettersom trafikkulturen er ellevill og enkelte veier er svært smale. Eventuelt kan legge ut på seiltur langs den tyrkiske riviera.

Klima

Tyrkia har et mediterransk klima. Kysten om sommeren er varm og tørr, innlandet nyter et mer kontinentalt klima mens det på høyfjellet er kaldt og rått. 

KILROYs reisetips

Ta deg tid til å utforske Istanbul, og kjøp med suvenirer fra Grand Bazaar. Få også med deg de varme kildene Pamukkale der du kan slappe av mens du lar blikket hvile på en overdådig stjerehimmel. Opplev små landsbyer der du kan slå av en dagligdags prat med de lokale. Husk imidlertid å vise respekt for landets religion og tradisjoner - selv om du er turist så er det forventet at du tar hensyn til disse.

Kontakt