Jordan

Sanddyner i Jordan
 

Reiser til Jordan - Unike opplevelser

Etter ankomst til Jordan tar det ikke mange sekundene før du hører ordene "Welcome to Jordan"! Jordanere verdsetter turister høyt - noe du virkelig får oppleve gjennom deres bunnløse gjestfrihet. Unge og gamle, rike og fattige, militær og politi - alle vil ta deg i mot med brede smil. Landet er kanskje lite av størrelse, men høydepunktene er til gjengjeld veldig store! Hos KILROY finner du billige reiser til Jordan!

The Hashemite Kingdom of Jordan er et lite arabisk land som strekker seg langs deg sørlige delen av Syriaørkenen ned til Aqabagulfen. Landet grenser til Syria i nord, Irak i nordøst, Israeli vest og Saudi-Arabia i sørøst. Antatt befolkning er på 6.2 millioner, og kongedømmet styres av den svært populære Kong Abdullah II.

Amman

Jordans hovedstad Amman er også landets største by, og ligger på toppen av syv berg som igjen er representert gjennom Jordans nasjonalflagg i form av 7 stjerner. Det tilbakelente bylivet, de romslige bydelene og moderne shopping står i sterk kontrast til den travle gamlebyen, Citadel og det romerske amfiteateret - en berikende opplevelse! Når du har fått med deg alt dette, sett kurs mot gamlebyens fargerike souks (markeder). Vær forberedt på å bli tilbudt chai te fra buikkeiere, noe du kan se på både som ren gjestfrihet og en del av pruteprosessen. Amman har verdens nest høyeste frittstående flaggstang. Den høyeste står i Usbekistan, selv om Nord-Korea faktisk i praksis har den aller høyeste - men den er støttet av kabler, noe alle selvsagt vet er juks! Vil du vite mer om Amman? Klikk her!

Jerash

En times kjøretur nord fra Amman ligger ruinene etter den antikke romerske byen Jerash. Stedet passer perfekt for dagstur dersom du oppholder deg i hovedstaden. Lei simpelthen en taxi som kjører deg fram og tilbake for rundt 30 dollar. Du trenger forøvrig ikke stresse gjennom dagen - taxisjåføren vil tålmodig vente til du er ferdig. Ta deg god tid og nyt de spektakulære synene som venter deg i Jerash, som f. eks. et romersk amfiteater, Temple of Artemis, Arch of Hadrian og det ovale Forum. Jerash er i dag den nest mest populære turistattraksjonen i Jordan, rett i hælene på Petras fantastiske ruiner.

Dødehavet

Om du befinner deg i Jordan på en varm dag med skyfri himmel er en tur til Dødehavet et absolutt must! Langs innsjøen ligger det SPA-hoteller på rekke og rad, mange temmelig kostbare, men du vil også finne offentlige områder og strender hvor alle har tilgang. En av de mest populære strendene både for turister og lokale er Amman Beach - et hyggelig sted hvor du betaler et lite inngangsgebyr og dermed får fri bruk av svømmebasseng og en flott strand. Alle fasiliteter er tilgjengelige, som f. eks dusj, toaletter, restauranter og suvenirer. En dukkert i Dødehavet er en morsom opplevelse ulik alle andre svømmeturer du noensinne har tatt! Du vet riktignok på forhånd at du vil flyte i overflaten av innsjøen, men ingen kan forestille seg hvordan det faktisk føles før de har prøvd selv. Når du går utover i vannet og kommer til det punkt der bena ikke lengre når bunnen vil kroppen simpelthen "poppe opp" til overflaten som en kork! Du trenger ikke gjøre den minste innsats selv. Du VIL garantert flyte, det er UMULIG å ikke flyte på Dødehavet! Følelsen er herlig, men svømming kan du bare glemme. Det er rett og slett ikke gjennomførbart - har du noen sinne prøvd å svømme med bena over vannflaten? Nei, ta deg heller en øl, len deg tilbake og nyt denne salte innsjøen som den unike opplevelsen det er!

Petra

I juli 2007 ble Petra utnevnt til et av verdens nye underverker, et prosjekt som hadde mål av seg å vekke opp de 7 undere fra antikkens verden. Petra er det de fleste forbinder og gjenkjenner med Jordan, og er dobbelt så imponerende i virkeligheten som du forestiller deg på forhånd! Området forble uoppdaget for den vestlige verden helt til 1812, da den sveitstiske oppdageren Johann Ludwig Burckhardt introduserte Petra for datidens sivilisasjon. Petra er en så stor severdighet at vi har laget en egen artikkel om dette - og den kan du lese ved å klikke HER!

Wadi Rum

Opplev dødskult ørkenlandskap og vakre fjellformasjoner i Wadi Rum. Her kan du slenge deg på en kamelsafari eller 4WD-tur over sanddynene. Grip sjansen til å tilbringe en natt i ørkenen i en ekte beduinerleir, og nyt den fantastiske stillheten mens du ligger på ryggen i sanden og titter opp på stjernehimmelen.

Aqaba

Aqaba er Jordans eneste havneby, og inkluderer mange flotte strandhoteller. Her er det i tillegg supre forhold for dykking og snorkling bare få meter fra land. Byen ligger rundt 3-4 timers kjøring fra Amman.

Klima

Det mest karakteristiske med klimaet er kontrastene mellom en svært nedbørrik regnsesong i perioden november-mars, til knusktørt vær resten av året. Med hete og tørre somre, og kjølige og variable vintre der praktisk talt alt av årets regn faller har landet et typisk middelhavsklima. Jordan kan fint besøkes året rundt.

Reise rundt

Jordan er et forholdsvis lite land og transport er rimelig. Den enkleste måten å komme seg rundt på er ved å leie taxi, uansett hvor du skal - til og med hele veien til Aqaba. Eventuelt er leiebil også greit og rimelig. Veiene er gode, distansene korte og det er nok veiskilter til at du enkelt finner frem. Du vil ofte støte på kontrollposter. Jordan er absolutt et trygt land å ferdes i, og fantastisk morsomt å oppdage på egenhånd!

Kontakt