Sulawesi

Krystallklart hav og finkornede sandstrender på Sulawesi
 

Reiser til Sulawesi - Globalt biomangfold!

Sulawesi er sagt å være det tropiske hjertet av globalt biomangfold. Naturen er enestående rik og unik med flere sjeldne dyrearter - mange enda uoppdaget av mennesker! Øya er også kjent for å ha noen av verdens beste dykkesteder. Hos KILROY finner du billige reiser til Sulawesi!

Sulawesi er en av de fire Indonesiske Sunda-øyer, beliggende mellom Maluku-øyene og Borneo. Med en noe merkelig formasjon er Sulawesi verdens 11. største øy, bestående av fire halvøyer: Semenanjung Minahassa, East Peninsula, South Peninsula og South-East Peninsula. Øyas sentrum ligger til i et fjellandskap, hvor Rantecombola er det høyeste fjellet på 3455 meter. Mangrove-sumper, regnskog, fortryllende vakre strender omkranset av palmetrær samt en interessant kultur er bare noe av det du finner på denne bemerkelsesverdige øya.

Øya Sulawesi har rundt 15.000 innbyggere som er velkjent for deres tradisjonelle dans og kunst, for eksempel silke-veving. Mesteparten av folket her er muslimer, bortsett fra på nordsiden hvor hovedreligionen er kristendom.

Byer på Sulawesi

De største byene er Makassar og Manado (i nord), og her finner du tjenester som lege, bank og politi samt kjøpesentra og pizzarestauranter. Manado er vakkert omkranset av fjell. Og mens du er her - avlegg en liten visitt hos det buddhistiske templet Ban Hin Kion. I Manado finner du ulike typer overnatting, og på Bunaken Island og Bira Beach kan du leie deg en rimelig bungalow.

Tomohon er den minste byen, beliggende mellom de to aktive vulkanene Lokon og Mahawu. Byen er kjent for et fargerikt og vakkert blomstermarked. Det finnes flere små bygder med risfarmer verdt å oppleve. Få også med deg Goa Mampu-grottene hvor det bor tusenvis av skrikende flaggermus! Lean Leang-grottene med sine arkeologiske funn er en annen interessant severdighet. 

1450 fuglearter

Dyre- og plantelivet på Sulawesi er veldig unikt, og mange av øyas pattedyr og fisk finner man ingen andre steder i verden! Det finnes minst 1450 ulike fuglearter her, noe som betyr paradis for fugleentusiaster. Spesielle plantearter finner også.

Et trist problem Sulawesi sliter med er avskoging som følge av ulovlig hogst og utnyttelse av trærne, og lavtlands-skogene er i dag helt borte.

Aktiviteter på Sulawesi

Havet rundt Sulawesi er uten tvil et magisk mekka for dykkere! Her finner du noen av verdens vakreste korallrev samt et utrolig biomangfold. Opplev sjeldne dyrearter i et rikt marineliv under havets overflate. Nyt synet av lekende delfiner mens du slapper av på dekk under en aldri så liten seiltur.

Det finnes et bra tilbud av dykkekurs her, og det er et utmerket utvalg av spennende dykkesteder (over 100!) for dykkere på alle nivåer. Et par eksempler:

Bunaken National Marine Park utenfor nordkysten av øya er sagt å være blant verdens ti beste dykkesteder med et veldig spennende marineliv. Få et glimt av fargerike koraller som klatrer langs de dype undervannsveggene. Setter du kurs mot østsiden av Manado finner du det supre dykkestedet Lembeh Strait. I nord ligger Bangka og Sangihe-øyene, og på sørlige Sulawesi ligger den øde øygruppen Wapato - faktisk en av de mest spektakulære destinasjonene i hele landet! Skaff deg et undervannskamera, dette er virkelig stedet å knipse flotte bilder av livet under havets overflate! Snorklere bør finne veien til Siladen-øyenes eventyriske undervannsverden.

Sulawesi er et sted hvor du blir sugd tilbake som en magnet! Dykkingen her er en såpass unik opplevelse at du garantert vil prøve det igjen!

Bira Beach tilbyr gode bademuligheter med sin herlige miks av krystallklart hav og finkornede strender. For litt mer eventyr kan du booke en jungelsafari med overnatting til f.eks Tangkoko Nature Reserve - dette kan ordnes fra operatører i Manado. Lokale skogvoktere vil vise veien for deg, og dyrelivet her er spennende med f.eks apekatter. Elverafting er et annet alternativ for de aktive reisende!

Om dykkeforhold

På Sulawesi er det dykkemuligheter året rundt, imidlertid er forholdene på sitt beste mellom juni og august. Sikten rundt Manado er klarest fra november til slutten av januar. Liveaboard seilturer opererer året rundt fra Manado. Fra mars til desember er dykkeforholdene svært bra i Wakatobi.

Reise rundt

Manado har internasjonal flyplass, og forbindelsene mellom Sulawesi og andre storbyer i Indonesia er generelt god. Typisk transportmiddel rundt i Manado er såkalt ojek(mopedtaxi) og minibusser i tillegg til vanlige taxier. I Manado finnes det bilutleie, og dersom du vil få litt mosjon under dine opplevelser anbefaler vi å leie en sykkel og tråkke rundt øya på egenhånd!

Sikkerhet

Hele landet har vært offer for variable naturkatastrofer de siste årene. Aceh og enkelte deler av Sumatra blir fremdeles gjenoppbygget etter tsunamien i 2004. Sumatra opplever i tillegg kraftige jordskjelv.

Det har tidligere oppstått enkelte spenninger mellom kristne og muslimer, men dette har ikke vært tilfelle den siste tiden. De siste opptøyene var i 2006. Det er ikke anbefalt å reise inn mot sentrale deler av Sulawesi.

Kontakt