Sumatra

Opplev den ville Sumatra tigeren i sine naturlige omgivelser
 

Reiser til Sumatra - Jungel og byer!

Denne store og grønne øya er full av aktiviteter og steder å utforske. Ta turen inn i de tykke regnskogene og få et glimt av bl.a verdens største blomster. Bli kjent med det lokale livet og nyt den fantastiske blandingen av ulike kulturer reflektert gjennom nydelig mat. Hos KILROY finner du billige reiser til Sumatra!

Klimaet kan neppe bli mer tropisk enn her på Sumatra. Bengulu og Vest-Sumatra er øyas våteste steder med et gjennomsnittlig regnfall på 3500 mm. Verdens sjette største øy har spennende naboer - Java i sørøst, Malay Peninsula i nord, Borneomot øst og Det indiske hav i vest. Med 45 millioner innbyggere rangerer den som nummer fire over verdens mest bebodde øyer. Det snakkes over 50 ulike språk, noe som bidrar til en spennende blanding av kultur og tradisjoner.

Øyas urbane sentrum er Palembang og Medan hvor du finner alle nødvendige tjenester samt butikker, barer og restauranter. Medan er kjent for sin multikultur gjenspeilet i gatene samt gjennom spennende matretter.

Natur og nasjonalparker på Sumatra

Den rike naturen er imponerende, med flere sjeldne plantearter som man ikke finner noe annet sted i verden. Øya er hjem til over 200 ulike pattedyr og nesten 600 fuglearter. Den mest kjente er den Sumatriske tigeren, men du finner også orangutang, neshorn, leopard, bjørn og tapir. Sumatra har over 10 vakre nasjonalparker! Kerinci Seblat National Park, Gunung Leuser National Park og Bukit Barisan Selatan National Park er de tre største.

På vest-Sumatra finner du tykke, tropiske regnskoger hvor verdens største blomst vokser - Rafflesia Arnoldii. Provinsen tilbyr flere store nasjonalparker og reservat verdt å utforske. Bukittinggi er et sentrum for kultur, musikk og mat samt at du også finner flere museer her.

Fjellkjeden Barisan ligger i vest. Her finner du Mount Kerinci, en aktiv vulkan som rager opp mot 3.805 m og dermed er øyas høyeste punkt. Den dype og svært interessante innsjøen Lake Toba er 100 km lang og verdens største vulkanske innsjø. Den ble dannet som følge av et utbrudd av dimensjoner for rundt 75 000 år siden! Siden da har det vært noen mindre utbrudd. Innbyggerne bor langs kysten av Toba og kalles Bataks. Deres tradisjonelle hus kjennetegnes ved å være svært fargerike og med noe uvanlige tak.

Danau Maninjau er en  nydelig vulkansk innsjø beliggende noen timer fra Bukittinggi, og hit kommer du med buss. Danu Maninjau er omkranset av rismarker - landskapet her er magisk!

Bohorok Orangutang Viewing Centre er lokalisert rundt Bukit Lawang. Det har vært i drift i rundt 30 år og hjelper disse fantastiske dyrene å tilpasse seg naturen igjen etter fangenskap. Det arrangeres fôring av dyrene et par ganger daglig hvilket gir deg en perfekt mulighet til å observere dem på nært hold.

Aktiviteter på Sumatra

Volcano Gunung Sibayak er den populær destinasjon for dagsturer. Du kan leie deg egen guide som tar deg med på en timeslang opplevelsestur. Husk tursko ettersom veiene kan bli svært glatte. Turen til topps tar noen timer men er helt klart verdt det, utsikten herfra er glimrende! Under nedstigningen mot Berastagi kommer du forbi noen herlige varme kilder hvor du fint kan slappe av en liten stund.

Lyst å teste noen av verdens beste bølger? Øygruppen Mentawai ligger rundt 150 km fra vestkysten av Sumatra og er en magnet for surfere. Sipura, North Pahai og South Pagai er de største øyene. Mer utviklet er øyene Karang Bajat Island, Mainuk Island og Mapadegat på Sipora Island - her finner du restauranter, hoteller, barer o.l. Mentawai er også bra for dykking!

Gunung Leuser National Park har flotte trekkingløyper tilpasset både kortere gåturer og lengre overnattingsturer. Gode sjanser for å få et glimt av de enestående orangutanger! For å komme hit tar du buss fra Medan til Bukit Lavang. Sjekk ut Tengkahan hvor det lever elefanter - kul opplevelse og nesten ingen turister rundt! Lei en lokal guide som kan ta deg med inn i jungelen. På Vest-Sumatra er det mulighet for paragliding.

Transport på Sumatra

Som regel reiser man med fly til og fra Medan eller Padang, og mellom disse øyene går det ferge. Den går også mellom Melaka og Dumai, og mellom Singapore og Pekanbaru - med et stopp på Bintam Island underveis. Fra Sumatra til de nærliggende øyer går det ferge, og mellom Bandarlampung og Palembang er det togforbindelser. Rundt på øyene går det busser, eventuelt kan du leie deg egen bil, motorsykkel eller vanlig sykkel for maksimal frihet!

Klima på Sumatra

Den beste tiden å reise til Sumatra på er mellom mai og juni, samt mellom september og oktober. Regntiden starter rundt november og varer til mars i sør, mens den i de nordlige områdene starter allerede i oktober. Den travleste tiden i forhold til turisme er i månedene juli og august samt rundt juletider. I disse periodene er priser på overnatting noe høyere enn ellers. Sjekk ut klimaet her!

Sikkerhet på Sumatra

Aceh blir fremdeles gjenoppbygget etter tsunamien i 2004 samt etterskjelvet i 2005, og seismologer spår flere skjelv. Det siste kraftige jordskjelvet ble rapportert i september 2007 og forårsaket endel ødeleggelser. Følg nøye med på nyhetene før og mens du reiser til Sumatra.

KILROYs reisetips til Sumatra

Øya var tidligere dekket av frodig regnskog, men ulovlig hogst har ført til problemer med avskoging. Som ansvarlig turist bør du unngå å bidra til dette ved å kjøpe produkter laget av tropiske tresorter!

Kontakt