Phnom Penh

Trafikk i Phnom Penh
 

Reiser til Phnom Penh - Byen med fire ansikter

Utforsk den fantastiske historieperlen Phnom Penh, beliggende midt i krysningen mellom elvene Bassac, Mekong og Tonle Sap - og opplev de gamle Buddha-statuene og templene fylt med røkelse. Hos KILROY finner du billige reiser til Phnom Penh!

Livlige Phnom Penh, Kambodsjas hovedstad, er en by fylt med både gammel historie og nyskapende utvikling hvilket resulterer i en interessant miks. Byen er hjem til hele to millioner innbyggere og er dermed den største i landet. Phnom Penh ligger i sør og regnes som Kambodsjas viktigste knutepunkt for økonomi, historie, politikk og kultur. På 20-tallet, før Røde Khmer-tiden, ble byen kalt Asias perle.

Det finnes en rekke flotte og røkelsesfylte templer - såkalte wats - som er verdt å ta turen innom, slik som f. eks Moha Montrei og Wat Phnom. Wat Ounalom ble bygget i 1443 og fungerer idag som residens for landets patriark, hvilket betyr at det bor munker her. Er du interessert i relikvier bør du gå til stupaen bak hovedbygningen - her kan du få se en del av øyebrynet til selvelse Buddha! Wat Phnom dateres tilbake til 1373 og er en fredfull og hyggelig pagoda.

Kambodsjas nasjonalmuseum (PH 13, sentrale Phnom Penh) er verdt et besøk. Den tradisjonelle bygningen omfatter også en vakker hage. Museumet besitter noen av de flotteste og aller mest imponerende Khmer-skulpturene i hele landet. Den godt bevarte Khmer-kulturen kan også oppleves på Silver Pagoda beliggende på Samdech Sothearos bulevard. Navnet kommer av at gulvet er dekket med ekte sølv. Buddha-statuene du får se her er virkelig noe for seg selv - laget av ekte gull og dekorert med tusenvis av diamanter.

Den berømte hvite stupaen i Killing Fields forteller viktige historier for besøkende. Den bærer på mørke minner fra Røde Khmer-tiden ettersom den er en massegrav for de tusener av mennesker som mistet livet under disse grusomhetene.

Langs elvebredden er gatene livlige, spesielt på fredags- og lørdagskvelder. Opplev de dynamiske markedene, Phsar Thom Thmei, som ligger i hjertet av sentrum, og sørg samtidig for at du får med deg det kongelige palass.

Lokal transport

Phnom Penh er ikke vanskelig å navigere seg rundt i, og du kommer deg lettvint omkring enten med leiesykkel eller såkalte cyclos- sykkelrickshaw'er. Det finnes ingen bussnettverk her, så de lokale benytter seg også av cyclos, eller evt tuk-tuk. Vis imidlertid forsiktighet i Phnom Penhs ville trafikk når du beveger deg rundt i gatene.

Andre byer i Kambodsja kan nås med buss eller tog, men sistnevnte går temmelig tregt så buss er gjerne å foretrekke. Flyplassen heter Phnom Penh International Airport, og taxiene herfra inn til byen opererer med forhåndsbestemte priser (turen tar ca 30 min).

Klima/årstider

Mellom november og januar er det generelt sett fuktig og varmt vær sammenlignet med resten av året. I perioden mai/juni til oktober forekommer det ofte tropiske monsuner, og fra februar til mai er temperaturene ekstra høye - men Phnom Penh er uansett varmt året rundt.

KILROYs reisetips

Phnom Penh er et perfekt sted å oppleve kinesisk nyttår som feires i slutten av januar eller begynnelsen av februar. Da fylles gatene til randen av dragedansere og massive festivaler - en opplevelse utenom de vanlige!

Kontakt