Venezuela

I Venezuela finner du Angel Falls som er verdens høyeste fossefall
 

Reiser til Venezuela - En annen verden!

Venezuela ligger i den nordlige delen av Sør-Amerika rett nord for ekvator, og er en av de mest tropiske og eksotiske landene på kontinentet. Her finner du vakre palmestrender langs den karibiske kysten, fantasiaktige og nesten uvirkelige steder med nydelige fossefall (blant annet verdens høyeste fossefall) og merkelige fjellformasjoner, perfekte forhold for trekking og dykking, spennende villdyr i sumpene av Los Llanos, magiske Amazonas - og mye, mye mer…! Hos KILROY finner du billige reiser til Venezuela!

For en eventyrlysten backpacker som søker det ville, eksotiske og annerledes er det ikke mange steder i verden som kan matche Venezuela. Dette tropiske landet rett nord for ekvator byr på et spesielt og fantastisk landskap ulikt noe annet på jorda, hvilket gir deg en endeløs rekke av muligheter for trekking, dykking, klatring og mye, mye mer.

Caracas og Choroni

Dersom du reiser med fly til Venezuela ankommer du sannsynligvis i hovedstaden Caracas. Dette er en hektisk og temmelig vilt sted med høy kriminalitet og fattigdom. Byen har definitivt sin sjarm, men med mindre du har et hav av tid anbefaler vi at du søker eventyr utenfor Caracas så fort du har sett det viktigste her. Du forlater mest sannsynlig Caracas med buss - Venezuela mangler toglinjer så mesteparten av offentlig transport foregår med buss, men disse kommer til gjengjeld i mangfold og på alle komfort- og prisnivåer. Første stopp etter Caracas kan gjerne være byen Choroni, en vakkert sted på den karibiske kysten ca 3 times kjøring fra hovedstaden. Selv om du neppe får byen for deg selv så er dette et supert sted å slappe av på de flotte strendene før du setter kursen videre mot de virkelige eventyrene Venezuela har å by på! 

Den fortapte verden: La Gran Sabana og Mt. Roraima

En helt spesiell del av Venezuela inspirerte en gang i tiden den engelske forfatteren Sir Arthur Conan Doyle til å skrive sitt store verk "Den fortapte verden" (The Lost World), og dette er ikke så vanskelig å forstå når du selv oppdager La Gran Sabana i den sørvestlige delen av landet.

Selve juvelen i dette enestående området er Mt. Roraima, et surrealistisk og bokstavelig talt fantastisk fjell som reiser seg 2810 meter i høyden og er mer eller mindre helt flatt på toppen! Det finnes faktisk en rekke slike fjell ("table mountains"), kalt tepuis på de lokale språket, på grensen til Guyana og Brasil, og det er hele dette vakre og samtidig merkelige området som inspirerte Conan Doyle til å skrive "Den fortapte verden".

Det er noe svært inspirerende og eventyrisk over dette stedet - som ingen turister i Venezuela må gå glipp av. Om du reiser hit er det en stor sjanse for at du føler det samme som så mange andre før deg; at dette stedet ender opp på din liste over absolutte favoritter i verden, spesielt etter at du har vært på toppen av Mt. Roraima og sett det unike plante- og dyrelivet som eksisterer der! På grunn av sin isolasjon har planter og dyr her utviklet seg i en helt egen retning og er ulikt noe annet du finne på jorda - ja, det er som om det kommer fra en annen verden! Du vil blant annet få se kjøttetende planter og mange andre merkelige arter (men dessverre, ingen dinosaurer…!).

For å komme til topps av fjellet må du gjennomføre en del seriøs turgåing, men dette er en del av eventyret og ikke noe problem å få til ettersom området har blitt et populært sted for aktive backpackere og det er derfor massevis av selskaper som har organiserte turer og tilbyr profesjonelle guider. Ta deg god tid og finn det som passer best for akkurat deg - det er mange forskjellige turløyper og nivåer for ferdighet, så det gjelder bare å finne den rette kombinasjonen.

Canaima og Angel Falls - verdens høyeste fossefall

Canaima National Park er et svært vakkert sted, ikke minst på grunn av Salto Angel, Angel Falls, verdens høyeste fossefall. Denne unike fossen har et vannfall på hele 979 meter fra toppen av en tepui (flatt fjell) og er et svært imponerende syn uansett om du ser det fra bakken eller fra lufta. Det mest imponerende er imidlertid kanskje det faktum at vannet på grunn av den ekstreme høyden faktisk fordamper før det treffer elven under! Med mindre du betaler en høy sum for å fly over dette naturunderet er det dessverre ingen alternativer for å enkelt komme seg hit, men dette er definitivt også en av årsakene til at Angel Falls oser av mystikk og eventyr - det er alltid noe spesielt med steder som er vanskelig å nå.

For å komme til foten av Angel Falls trenger du normalt to dager, og du starter da fra den lille flyplassen i Canaima hvor ferden går til fots og i kano videre til fossefallene. Også resten av Canaima National Park er verdt å utforske, her finnes massevis av idylliske steder med vannfall, elver du kan padle i kano på og vakre sanddyner å lene seg tilbake i. Vannet i elvene og innsjøene her har en merkelig rødbrun farge som bare forsterker inntrykket av å befinne seg på et eksotisk sted.

Fjell eller strender?

Når du er ferdig med Canaima er det massevis av alternativ for hva du skal se og oppleve videre i Venezuela. Du kan ta buss til Mérida i den vestlige delen av landet hvor Andesfjellene begynner, og herfra strekker seg nedover hele Sør-Amerika. Mérida er en vakker og livlig universitetsby som ligger i en frodig dal mellom fjellene, og kan by på gode restauranter, spennende uteliv og morsom underholdning. Herfra kan du også slenge deg på verdens lengste og høyeste fjellheis som bringer til topps av Pico de Espejo på hele 4765 meters høyde - fra hvor du kan nyte utsikt over de majestetiske Andesfjellene. Eller du kan prøve fjellklatring?

I Sierra Nevada de Mérida som denne delen av Andesfjellene kalles får du oppleve et helt fantastisk landskap med blant annet isbreer og laguner med krystallklart, turkisfarget vann. Etter fjellets utfordringer, hvorfor ikke slappe litt av på landets nydelige karibiske kyst? Her ligger den ene uimotståelige stranden etter den andre, mange av de omkranset av vuggende kokospalmer og fulle av hvit, finkornet sand som knaser under bena dine - slik det skal når man er i tropene! Prøv for eksempel Playa Medina på Paria Peninsula, som kanskje er den aller beste stranden i landet. Den er bare 200 meter lang og omgitt av grønnkledde klipper og palmer. Du kan bli her så lenge du måtte ønske, og sjekk gjerne inn på en av de enkle bungalowene på stranden med egne hengekøyer i skyggen under palmene. Velkommen til paradis!

Litt lenger mot vest og en kort fly- eller båttur fra fastlandet ligger den øde øygruppen Los Roques - Venezuelas aller beste dykkedestinasjon. Los Roques består av mer enn 300 små (faktisk svært små) øyer, og noe som gjelder for stort sett hver eneste av de er at de består av kritthvit sand og uimotståelig, krystallklart vann fullt av fargerike fisker. Dyrelivet under vann er helt fantastisk her, og hele området er en beskyttet nasjonalpark noe man enkelt kan forstå, det er rett og slett utrolig vakkert her og…. ah, du får garantert lyst å bli for alltid! Det er andre fine strandbyer langs hele fastlandskysten. En med et litt rart navn, Chichiriviche (ikke bekymre deg for om du heller ikke kan uttale det), ligger ikke så langt fra Caracas og kan by på vakre strender og viker. I nærliggende Morocoy National Park kan du snorkle og gå på utkikk etter flamingoer og vakre ibis.

Los Llanos, Orinoco og Amazonas

Selv om det er aldri så fristende å bli langs kysten anbefaler vi på det varmeste å slenge på deg ryggsekken og sette kurs mot Los Llanos. Llano betyr prærie eller slette, men Los Llanos er også et sumpområde med massevis av vegetasjon og elver, og et bra sted å få med seg et glimt av Amazonas' innbyggere - noe som er mye vanskeligere der skogen er tett. Derfor anbefales det å prøve Los Llanos som er rik på anakondaer, aper, beltedyr, store maurslukere, papegøyer og mye, mye mer. Dette er landets beste sted for safari, og vi anbefaler at du innkvarterer deg på en av kvegfarmene for den ultimate cowboyfølelsen! Ute med kanoen på elven Orinoco. Lengere sørover kan du oppleve et elveeventyr på den kjente elven Orinoco, Venezuelas største elv og hvor du får mulighet til å stoppe i en av de små indianerlandsbygdene langs veien. Hvorfor ikke fortsette enda litt lenger mot sør og inn i den mystiske og sagnomsuste Amazonasjungelen i retning grensen til Brasil…?

Kontakt