Mali

Djenne i Mali er berømt for sine leirbygninger, spesielt den store moskéen.
 

Reiser til Mali - mystiske perler!

Alle kjenner til det mystiske navnet Timbuktu, men langt færre vet at dette legendariske stedet faktisk finnes i virkeligheten - i Mali! Timbuktu er bare èn av mange grunner til at du bør reise til dette afrikanske landet, men det er  flere! Gjennom århundrer har Mali dominert den vestafrikanske historien med det maktfylte Songhairiket. Slave-, gull- og elfenbenhandel førte til en enorm vekst i byer som Djennè og Timbuktu. Mali er et land med en fascinerende historie, fargerik kultur og sin helt særegne identitet. Er du nysgjerrig på disse fargerike menneskene og imponerende arkitektur i Vest-Afrika? Hos KILROY finner du billige reiser til Mali!

Mali ligger sør for Sahara, fullstendig isolert fra havet, og grenser til Mauritania, Algerie, Nigeria, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal. Deler av landet ligger i et belte kalt Sahel. 70% av landet består av ørken hvor det er lite til ingen nedbør gjennom året. Gjennomsnittstemperaturen er på mellom 24 og 32 grader. Hovedstaden Bamako ligger sørvest i Mali, og huser mer en 10 prosent av landets 12.2 millioner innbyggere. Mali er et av verdens fattigste land. 

Tilbake i tiden

I Djenné (grunnlagt på 1800-tallet) vil du straks la tankene fly tilbake i tid. Det virker som om ingenting har endret seg på hundrevis av år! Hit reiser folk fra alle landets kanter med trekanoer og fargerike kjerrer med esel hver eneste mandag for å delta på markedet som finner sted hver foten av den store leirmoskeen (som for øvrig ser ut som et gigantisk sandslott). Peul-kvinnene med sine kraftige øreringer av gull er et imponerende syn. Moskeen i Djenné er en del av UNESCOs verdensarv. Dessverre er det ikke mulig å komme på innsiden, men om du spaserer rundt husene omkring moskeen støter du garantert på noen lokale som med glede inviterer deg opp på hustaket sitt slik at du kan beskue den derfra. Sykkelleie er en god idé i denne middelalderbyen, og du kan enkelt sykle videre til andre nærliggende landsbyer også. Tur med hest og vogn i solnedgangen anbefales også!

Høydepunkter i Mali

Fottur i Dogon Valley vil nok være det største høydepunktet på reisen din i Mali. Dogon-regionen er en av landets mest spesielle steder. På 1000-tallet jaget folkegruppen dogonene pygmeene bort slik at de selv kunne slå seg ned i området. Når de så ankom dette steinete platået fant de knapt en meter med fruktbar jord, så da brakte de like godt med seg store kurver med god jord selv slik at de kunne starte jordbruk. Sammen med en lokalguide kan du rusle mellom disse fotogene landsbyene bygget i leire, komme på nært hold med de lokale og lære mer om deres dagligliv og spennende åndetro. Nesten ingen av landsbyene har elektrisitet eller innlagt vann, noe du merker når natten senker seg. Men selv etter solnedgang glemmer du fort ulempene med slik enkel standard så fort du ser den vakre og klare stjernehimmelen som åpner seg over hodet ditt!

Verdens ende

Reis fra landsbyen Mopti med pina, en autentisk malisk båt, på elven Niger for å komme til Timbuktu. Langs veien kan du stoppe i små, idylliske fiskelandsbyer hvor du kan få deg et herlig fiskemåltid. Så fort du ankommer Timbuktu vil du få øye på de gamle moskeene, universiteter og eldre hus etter oppdagere. Vandre gjennom de sandete gatene, besøk markeder og den gamle moskeen Djingerehber, samt ta husene til oppdagere som Gordon Laing og Renè Caille i nærmere øyesyn. Under ledelse av en lokal tuareg kan du også få en tur med kamel eller jeep lengre inn i området. Et must er en natt i tuaregenes beduinertelt. Selv om Timbuktu ofte blir referert til som verdens ende, er det enda mer i vente! Reis enda lengre gjennom ørken og savanner til den imponerende steinformasjonen ÿHand of Fatimaÿ, før du forsvinner i det tomme landskapet.

Fest!

Noe som mange ikke tenker på er at det også kan være festligheter på gang, ettersom Mali avholder en rekke festivaler gjennom året! Vi har samlet de beste for deg her. Dogon-festivalen i Bandiagara varer en hel uke med morsomme arrangementer hver ettermiddag, inkludert spesialopptredener med musikk og dans. Både dogoner, peuler og andre folkegrupper tar del i disse festlighetene som finner sted i desember måned. I tillegg kommer det trubadurer fra ulike deler av landet. Så er det musikkfestivalen i ørkenen i Essakane, ÿFestival au désertÿ, som avholdes i januar og ligger et par timers kjøring unna Timbuktu i et område bestående av vakre sanddyner. Her kommer det også internasjonale berømtheter i tillegg til afrikanske artister. "Festival sur le Niger" i Segou er en storfest med mange talentfulle vestafrikanske artister som fremfører musikken sin på en stor plattform som flyter på elven Niger. Denne festivalen avholdes også i januar.

Når bør jeg reise til Mali?

Selv om det ikke faller mye nedbør, så Mali likevel regntid. Den beste tiden på året å reise hit er mellom november og februar. Da er regntiden over og temperaturene er relativt lave. Husk at nettene kan bli kjølige. Med unntak av en stor fuglebestand er det ikke spesielt mye dyreliv i Mali. En reise rundt i landet kan gjennomføres med båt på Niger eller med lokale busser (veiene holder grei standard). I tillegg kan du utforske landet med jeep - kanskje mer passende for ekte eventyrere! Prisnivået i Mali er ok, men ikke kjempelavt.

Kontakt