Kasakhstan

Astana, Kasakhstan
 

Reiser til Kasakhstan - Naturlig skjønnhet

Kasakhstans naturlige skjønnhet er imponerende, og de med sans for utendørsaktiviteter og tørst etter eventyr vil definitivt legge sin elsk på denne delen av planeten! Kasakhstan har et variert landskap bestående av både dype juv og glitrende innsjøer omkranset av store fjell. Bli kjent med landets særegne livsstil og smak på lokaldrikken shubat, laget av kamelmelk. Hos KILROY finner du billige reiser til Kasakhstan!

Kasakhstan er destinasjonen du bør reise til dersom du søker eventyr utenom allfarvei, og et sted som enda ikke har blitt oppdaget av masseturismen. Husker du Borat (Ali G) fra filmen med samme navn? Han kommer fra dette landet! Kasakhstan er verdens 9. største land og er en sann multikulturell nasjon med 15 millioner innbyggere bosatt i vakker fjellnatur. Kasakhstan grenser til Kina, Kirgisistan, Russland, Turkmenistan og Usbekistan i tillegg til Kaspihavet. Landet har en interessant geografi og er spesielt egnet for den aktive backpacker som søker utfordrende eventyr utenom det vanlige! Et opphold hos lokale kasakhere vil garantert overraske deg, ettersom dette er et svært gjestfritt folk med en åpen holdning og fantastiske rideevner. Enkelte steder kan man fremdeles i dag finne nomader som lever etter gamle tradisjoner.

Almaty i Kasakhstan

Almaty var tidligere hovedstad helt frem til 1997 da Astana overtok status. Almaty er landets største by, samt sannsynligvis også den mest velstående. For mange reisende fungerer byen kun som et knutepunkt for transport videre, men når du først er her så anbefaler vi gjerne å sette av et par dager til å se hva den har å by på. Almaty ligger vakkert til mellom åpne sletter og mektige fjelltopper, og byens atmosfære bærer preg av Russland selv om den kasakhiske innflytelsen imidlertid har vokst kraftig den siste tiden. Mens du rusler rundt i bygatene kan du beundre moderne arkitektur, fontener og parker i skjønne omgivelser - i tillegg til at du finner et godt utvalg av butikker, hoteller, restauranter, kule kafeer og teatre.

Almaty er uten tvil landets midtpunkt når det kommer til uteliv! Av attraksjoner kan vi nevne bl.a. Panfilov Park hvor du kan beskue det høyeste trebygget som noensinne har blitt reist i verden. Alt av nasjonale parader og festivaler holdes ved City Hall og New Square. Central State Museum, State Art Museum (tradisjonelle kasakhiske smykker og klær) og Museum of Kazakh National Instruments er også verdt å få med. Digger du badstue? Da har vi gode nyheter - i Panfilov Park ligger nemlig Arasan Baths med russiske og finske badstuer! Ta turen innom her, så lover vi en interessant kulturopplevelse.

Trekking, ski og annen moro utendørs i Kasakhstan

Kasakhstan er kjent for sitt ulendte landskap og grasiøse fjellkjeder, og uten å blunke kan du beskue verdens to nordligste fjelltopper opptil 7000 meter, en stor glitrende isbre og nydelig utsikt over Kirgisistan, Kasakhstan og Kina. Spektakulært! Medeu (1700 m.o.h.) og Chimbulak (2300 m.o.h.) er perfekte destinasjoner for utendørsentusiaster. Medeu har en stor skøytebane, og Chimbulak er et velkjent vintersportssted rundt en halvtimes tid fra Almaty. I tillegg går det turløyper fra begge disse stedene, og vi kan bl.a. anbefale en fottur til innsjøen Issyk-Köl. Bare merk deg at det er snøskredfare året rundt!

Fjellene fra himmelen - fjellkjeden Tian Shan med sine majestetiske topper, og de tre knallblå innsjøene kalt Kolsai Lakes som ligger i fjellkjeden Kungei Alatau. Her får du mulighet til spennende båtturer, fiske, hesteridning og bading så vel som skiturer og isskøyte om vinteren. Hvis du higer etter organiserte, og mer krevende, klatre- og fotturer kan du ta kontakt med Khan-Tengri International Mountaineering Camp. Er derimot vannsport din greie er det bare å legge kursen mot elven Il River som ligger mellom Lake Qapshaghay og Lake Balhash, her finnes det massevis av kule aktiviteter for deg!

Naturreservater i Kasakhstan

Naturreservatet Kurgaldjino ligger i nordlige Kasakhstan, og inkluderer verdens nordligste bestand av vakre, rosa flamingoer. Reservatet Naurzum har et fantastisk variert landskap bestående av grantrær og sanddyner. Fugleentusiaster kan spotte svaner og ørn her. I sentrale Kasakhstan finner du den store og unike innsjøen Balkhas, som består av både saltvann og ferskvann - verdt å se, uten tvil! Mens du er i Kasakhstan bør du også få med deg de nifse skipsvrakene ved Aralsjøen.

Klima i Kasakhstan

Den kasakhiske vinteren er hard og kald, så den beste tiden på året å reise hit er om sommeren i månedene juli og august. Mai og september er også ok reisetid. Planlegger du fjellturer i landets østlige deler anbefaler vi å reise mellom juni og september. Skisesongen  varer fra november til april. 

Reise rundt i Kasakhstan

Start reisen med ankomst til Almaty eller Astana fra Europa. I Kasakhstan er det bussforbindelser til stort sett alle landsbyer og storbyer, men standarden på kjøretøyene er ikke spesielt god, og veiene er noe humpete. Taxi er tilgjengelig i alle byer, men pass på at du bare benytter sertifiserte biler. Fra Chimkent har togselskapet Turk Sib to daglige avganger; èn til Novosibirsk (Russisk føderasjon) og èn til Tasjkent (Usbekistan).

Tasjkent kan også nås med tog fra Aralsk, Aqtöbe, Kyzylorda og Turkistan. Fra Almaty går det busser til Ûrumqi, Yining og Zharken, og fra Almaty II kan du ta tog over Silkeveien til Ürümqi i Kina. Å komme seg til Kirgisistan er litt mer innviklet, da må du ta buss eller minivan fra Almaty til Bishkek - og deretter haike deg videre. For innreise til Turkmenistan må du til grenseovergangen rundt 20 mil fra Zhanaozen, og derfra reise videre til Bekdash. Sørg for at du kjøper togbillettene god tid i forveien, og ta med egen niste. Pass godt på eiendelene dine om bord i toget ettersom det forekommer lommetyverier. Enkelte mener at det er tryggere å reise med buss enn tog.

KILROYs reisetips til Kasakhstan

Smak kasakhisk chai te som du får på lokale kafeer, såkalte Chai-Khan - testuer.  Dersom du planlegger å reise til mer avsides områder kommer du kanskje over muligheten til å teste lokaldrikken shubat, eller med andre ord - kamelmelk. Plov bør du også prøve, en deilig rett laget av stekt ris, gulrøtter, kjøtt og biter av tomat eller rosiner. Ettersom både Kasakhstan og dets naboland er noe utfordrende reisemål anbefaler vi å delta på organiserte rundreiser. Slik får du de beste opplevelsene uten å måtte sløse bort dyrebar tid på å forstå transportnettverket og skaffe overnatting. Vi garanterer en eventyrisk reise uten at det tar for lang tid! Sist men ikke minst: husk å skaffe visum god tid i forkant av reisen din.

Kontakt